Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, gençler arasında yaygınlaşan elektronik sigara kullanımının sadece solunum sistemini değil, ağız ve diş sağlığını da ciddi şekilde tehdit ettiğini belirtti. Özkan, elektronik sigaranın ağız kuruluğu üzerinden başlayan zincirleme bir süreçle diş çürüklerinden çene kemiği erimesine kadar pek çok kalıcı soruna neden olabileceğini vurguladı.
“Masum sanılan ama sinsi ilerleyen bir tehdit”
Elektronik sigarayı klasik sigaraya göre daha hafif ve zararsız sanan birçok kişinin aslında daha ciddi risklerle karşı karşıya olduğunu belirten Özkan, "Bu ürünlerdeki kimyasallar tükürük bezlerini baskılayarak ağız kuruluğuna neden olur. Ağız kuruluğu; diş çürüğü, diş eti hastalığı ve kemik erimesiyle sonuçlanan bir zincirin ilk halkasıdır" dedi.
Bilimsel veriler tehlikenin boyutunu gösteriyor
2024 yılında yapılan çok merkezli bir araştırmada, elektronik sigara kullanıcılarının %42’sinde ağız kuruluğu (kserostomi) saptandığını belirten Özkan, bu kişilerin tükürük yetersizliği nedeniyle bakterilere karşı daha savunmasız hale geldiğini aktardı. Ağustos 2024’te yayınlanan başka bir çalışmada ise ağız kuruluğu olan bireylerde diş çürüğü oranı, sağlıklı bireylere göre %78 daha fazla çıktı.
Diş eti ve çene kemiği de tehdit altında
Prof. Dr. Özkan, elektronik sigaranın diş eti sağlığını da olumsuz etkilediğini belirterek, "Amerikan Periodontoloji Derneği’nin verilerine göre, elektronik sigara kullanıcılarında periodontitis gelişme riski 2,6 kat daha fazla. Diş etinde çatlaklar, iltihaplar ve kemik kayıpları genç yaşta implant yapılmasını dahi imkânsız hâle getirebilir" dedi.
Ağız kokusu ve yaralar da artıyor
Elektronik sigaranın, halitoz (ağız kokusu) ve sık tekrarlayan ağız içi yaralara da neden olduğunu ifade eden Özkan, "Bu hem ağız sağlığını hem de kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkiliyor. Ne yazık ki birçok kullanıcı, bu zararları çok geç fark ediyor" diye konuştu.
Erken müdahale ve düzenli kontrol şart
Özkan, elektronik sigara kullanımına karşı hem bireyleri hem de ebeveynleri uyararak şu tavsiyelerde bulundu:
-
Ağız kuruluğu fark edilmeden ilerleyebilir, düzenli diş hekimi kontrolleri ihmal edilmemeli.
-
Tükürük destekleyici yöntemler kullanılmalı; ksilitol içeren sakız, limon, ananas gibi doğal uyarıcılar tercih edilmeli.
-
Gün içinde bol su içilmeli, alkol içeren gargaralardan uzak durulmalı.
-
Bitkisel içerikli, nemlendirici ağız bakım ürünleri tercih edilmeli.
“Geç kalmadan bırakın”
Prof. Dr. Birkan Taha Özkan son olarak, "Basit bir ağız kuruluğu bile zamanla çene kemiği erimesine kadar ilerleyebilir. Estetik sorunların ötesinde, çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını da etkileyen bu durumların önüne geçmek için elektronik sigaradan uzak durulmalı ve diş hekimi kontrolleri ihmal edilmemelidir" dedi.