Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan aralık ayı enflasyon oranları, ocak ayında uygulanacak kira zamlarını da belirledi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un konuşmasının ardından, kiralarda yüzde 25 zam sınırlamasının devam edeceği duyuruldu.

Ocak ayı kira artış oranı ne kadar oldu?

Bakan Tunç'un ifadelerine göre, kira artışına getirilen yüzde 25 sınırlama düzenlemesi, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süreyle geçerli olacak. Meclis'in bayram sonrası toplanmasıyla birlikte düzenlemenin yasalaşması bekleniyor.

Ocak ayı kira artış oranı ne kadar oldu?

Bu kapsamda, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek olan yüzde 25'lik zam sınırlamasıyla sözleşme süresi dolan konut kiracıları, TÜFE rakamlarına bakılmaksızın ev sahiplerine yüzde 25 zam yapma hakkına sahip olacaklar.

Ocak ayı kira artış oranı ne kadar oldu?

İstanbul’da Suya Dev Zam! İstanbul’da Suya Dev Zam!

Ancak, bu sınırlama sadece konut kiralarını kapsayacak; işyeri kiraları için herhangi bir sınırlama bulunmayacak. Ocak ayında işyeri kira artış oranı yüzde 53,86 olarak belirlendi. Bu da işyeri kiralarında önemli artışlara neden olabilecek.

Ocak ayında kira artış oranları değerlendirilirken, mevcut kira bedeli üzerinden yüzde 25 zam uygulandığında, aylık güncel kira tutarı 16 bin 250 TL olacak. Ancak, 12 aylık TÜFE'ye göre kira zammı hesaplandığında bu tutar 20 bin 1 TL'ye yükselecek.

Yeni yılda kiracılar ve ev sahipleri arasında merakla beklenen kira artış oranları, bu açıklamaların ardından netlik kazandı.

Editör: İHSAN KURAN