Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Serhat Doğan, obezitenin, vücudun aşırı yağ ve kilo biriktirmesi olarak tanımlandığını ve Dünya Sağlık Örgütü'ne göre bir hastalık olarak kabul edildiğini belirterek, obezite cerrahisiyle alakalı önemli bilgiler paylaştı.

Obeziteden nasıl kurtulabiliriz?

Dr. Doğan, Türkiye'de her 5 kişiden biri obez olduğuna dikkat çekti, obezitenin yol açtığı sağlık sorunlarını sıralayarak, bu sorunların tip 2 diyabet, hipertansiyon, koroner arter hastalığı, kanser türleri, eklem rahatsızlıkları, uyku apnesi gibi bir dizi ciddi hastalığı içerdiğini söyledi.

Obeziteden nasıl kurtulabiliriz?

Obezlerin sadece yüzde 5'inin diyetle alakalı kilo verdiğini ve tıbbi diyet, egzersiz gibi yöntemlerin genellikle yeterli olmadığını belirten Dr. Doğan, morbid obez kişilerinde yapılan cerrahi müdahale için uygun olabileceğini söyledi. Obezite ameliyatların da risk içerdiğini, bu riskin hastanın sağlık durumuna bağlı olarak değişebileceğini söyledi.

Obezite cerrahisinde kullanılan temel ameliyat yöntemlerini açıklayan Dr. Doğan, mide hacmini azaltan tüp mide ameliyatı ve yiyecek emilimini kısıtlayan gastrik-bypass ameliyatını öne çıkardı. 

Tüp mide ameliyatları laparoskopik yöntemle yapıldığını, hastaların genellikle aynı gün ayaklandığını ve ortalama 2 hafta içinde günlük hayatlarına dönebildiklerini söyledi.

Ameliyat sonrasındaki süreçte hastaların sıvı beslenme dönemine geçildiğinde, egzersiz yapmalarını, destek ilaçlarını düzenli kullanmalarını ve kontrollerini ihmal etmemelerini öneren Dr. Doğan, ameliyatın sihirli bir çözüm olmadığını, yaşam tarzı değişikliklerine bağlı olarak başarı sağlandığını söyledi. 

Kalp krizi geçiren adamın yardımına ambulans helikopter yetişti Kalp krizi geçiren adamın yardımına ambulans helikopter yetişti

Ayrıca, aşırı kilo kaybından dolayı ortaya çıkan deri sarkmalarına değinerek, bazı hastaların estetik operasyonlara başvurduğunu söyledi.

WhatsApp’ta Genç Gazete kanalını takip edin:
https://whatsapp.com/channel/0029Va9sUvv7YSdBkk9nnX0G
KANALI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN
NASIL TAKİP EDEBİLİRSİNİZ ?
Eğer bu yazıyı mobil web tarayıcıdan ya da uygulamadan okuyorsanız BURAYA tıklayarak abone olabilirsiniz.
Whatsapp İhbar Hattımıza haber göndermek için;
0532 696 30 57