Tarih 25 Şubat 2006. O tarihte   İnegöl Muratbey’de meydana gelen heyelanın köy yerleşim alanına yaklaşması üzerine 10 ev boşaltılır.

 Köyde incelemelerde bulunan Bayındırlık yetkilileri köyün tamamının boşaltılması yönünde rapor yazar.

 İşte arşivden haberimiz:

 Muratbey’de tehlike

Genç Gazete Muratbey Heyelan (2)

İnegöl'e bağlı orman köylerinden biri olan Muratbey'de, yaşanan heyelanın köy yerleşim alanına yaklaşması üzerine önlem olarak 10 ev boşaltıldı. Köyde yapılan incelemeler sonucu, Bayındırlık yetkilileri tarafından köyün tamamen boşaltılması yönünde bir tavsiye de bulunuldu.

Karların erimesi sonucu meydana gelen heyelan, Konurlar ile Muratbey köyleri arasında kalan Ulukavak mevkiinde etkili oldu. Köy Muhtarı Ramazan Acar'ın durumu yetkililere bildirmesiyle, Jandarma geniş güvenlik önlemleri aldı ve Bayındırlık İl Müdürlüğü ekipleri köyde incelemelerde bulundu. İnceleme sonucunda, heyelan riski altındaki 10 evin acilen boşaltılması gerektiği belirtildi.

Genç Gazete Muratbey Heyelan (3)

       Konuyla ilgi bir açıklama yapan Muhtar Ramazan Acar, köylerinde sürekli heyelanının olduğunu kaydederek, 1964 yılında bir mahallenin, 2 bin yılında ise 9 ev  ve bir caminin yıkıldığını söyledi.

Kurumlar Vergisinde İnegöl'ün ilk 100 firması açıklandı Kurumlar Vergisinde İnegöl'ün ilk 100 firması açıklandı

     Gece geç saatlerde kaymaların yaşandığını söyleyen muhtar Acar, “Son kaymada deprem oluyor sandık. Önce büyük bir gürültü sesi duyduk, daha önce heyelanlar sıkça yaşandığı için sonra köyümüzün üst tarafında yine kaymalar olduğunu düşündük. Yaptığımız inceleme sonrasında kötü gerçekle karşılaştık” diye konuştu.

    Yaşanan heyelan sonrasında köyde yetkililer tarafından yapılan incelemelere ilişkinde bilgi veren Acar, “Sayın Kaymakamımız ve Bayındırlık İl Müdürlüğünden gelen ekipler burada oturmanın sakıncalı olduğunu söylediler. Söz konusu 10 evde yaşayan insanlarımızın gidecek yerleri yok. Beş yıl öncede bu köyde oturulamaz raporu vermişlerdi. Ama hala bir sonuç çıkmadı ne yapacağımızı bilemiyoruz” dedi.

Köyde geçmiş yıllarda da heyelan sorunları yaşandığı, 1964 yılında bir mahallenin, 2000 yılında ise 9 ev ve bir caminin yıkıldığı belirtildi. Gece geç saatlerde yaşanan son kaymalar, köy sakinlerini derinden etkiledi.

Genç Gazete Muratbey Heyelan (1)

Köy Sakinleri Tedirgin

Heyelan tehlikesi altındaki evlerin sakinleri için durum giderek zorlaşıyor. Evlerini terk etmek zorunda kalan köy sakinleri için alternatif yerleşim yerleri konusunda henüz bir çözüm bulunamadı. Köyde daha önce de oturulamaz raporu verilmesine rağmen, somut bir adım atılmadığı ifade edildi.

Köy sakinlerinin geleceği belirsizliğini korurken, yetkililerin ve ilgili kurumların bu soruna kalıcı çözümler bulması bekleniyor.

ARŞİVDEN HABER: 25 Şubat 2006

Genç Gazete Muratbey Heyelan (4)

Arşivden Haberi hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

Editör: AYHAN BAYRAKTAR