Sinirlerinizin Her Bozulduğunda Yemek Yiyor Musunuz? Sinirlerinizin Her Bozulduğunda Yemek Yiyor Musunuz?

33 yaşındaki matematik öğretmeni Yusuf Yakşi, genç yaşta maruz kaldığı gırtlak kanseri sebebiyle hayatın temel zevklerini kaybetmişti. Ancak Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden gelen bir haber, Yusuf Bey'in hayatını değiştirdi.

kanser saglik (1)

Operasyonun Detayları

Prof. Dr. Serdar Nasır liderliğindeki ekip, Yakşi'ye 11 saat süren bir operasyonla bağırsaklarından yemek borusu ve ses tüpü yaptı. Artık Yusuf Bey, katı gıdalarla besleniyor ve konuşabiliyor.

kanser saglik (3)

Operasyon Nasıl Gerçekleşti?

Prof. Dr. Serdar Nasır, hastanın gırtlağının ve yemek borusunun olmamasından dolayı karşılaştığı zorlukları detaylı bir şekilde anlattı.

"Hastamıza hem yemek borusu hem de Türkiye'de ilk kez, dünyada ise 2'nci ülke olarak ses tüpü ameliyatını gerçekleştirdik. Ameliyatta hastanın kalın bağırsağını ve kalın bağırsağına birleşmiş olan ince bağırsağının bir kısmını aldık. Kalın bağırsağından yemek borusu onarımı yaptık, ince bağırsağını da daha önce hastanın boynunda açılan 'trakeostomi' deliğinin arkasına yerleştirdik."

kanser saglik (4)

Yusuf Bey'in Yeni Hayatı

Operasyonun ardından fizik tedavi uzmanlarının verdiği ses ve yutma terapisi ile Yakşi, konuşma yeteneğini geri kazandı. Eskiden ses çıkarmak için elektrikli bir cihaza ihtiyaç duyan Yakşi, şimdi kendi sesiyle konuşabiliyor ve ağızdan yemek yiyebiliyor.

Ameliyatın Önemi

Prof. Dr. Serdar Nasır ve ekibi, bu tür ameliyatların gırtlak kanseri hastaları için ne kadar önemli olduğunu vurguladılar. Operasyonla birlikte hastaların yaşam kalitelerinin arttığına dikkat çekildi.

kanser saglik (5)

Yusuf Bey'in Duyguları

Yusuf Bey, operasyon sonrasında yaşadığı mutluluğu ve tekrar yemek yeme ve konuşma yeteneğini kazanmanın verdiği sevinci şu sözlerle dile getirdi:

"Bana 2018'de gırtlak kanseri teşhisi konuldu, ameliyat olmak zorunda kaldım. Yaklaşık 2 yıl boyunca yemek yiyemedim ve konuşamadım. Sonrasında hocalarımıza başvurdum, ameliyatımı gerçekleştirdiler. Şu anda hem yemek yiyebiliyorum hem konuşabiliyorum, çok mutluyum. Hocalarıma, emeği geçen herkese teşekkür ederim."

Editör: AYHAN BAYRAKTAR