İnegöl Kurşunlu Mahallesi Nerededir?

 İnegöl Kurşunlu Mahallesi, Türkiye'nin Bursa ilinde yer alan İnegöl ilçesine bağlı bir mahalledir.

Kurşunlu Kasabası, İnegöl’ün doğusunda ve Ahî Dağı’nın eteğinde yer alır. Arazisinin büyük kısmı, ova bölümündedir. İnegöl Ovası’nın doğu ucunda ve en dar bölümünde bulunur.

Genç Gazete Kurşunlu Beldesinin Tarihi, Kurşunlu Adı Nereden Geliyor (9)

İnegöl Kurşunlu Mahallesi kaç kilometre uzağımızda?

Bursa il merkezine yaklaşık 50 kilometre mesafede bulunan bu mahalle, İnegöl ilçe merkezine ise yaklaşık 16 kilometre uzaklıktadır.

İstanbul: İnegöl’ün Kurşunlu Mahallesi ile İstanbul arası yaklaşık 202 kilometredir. Bu yolculuk, ortalama 2 saat 32 dakika sürer.

Bursa: İnegöl’ün Kurşunlu Mahallesi ile Bursa arası ise 65 kilometredir.

Ankara: İnegöl’ün Kurşunlu Mahallesi ile Ankara arası 342 kilometredir. Bu mesafeyi aracınızla tahmini olarak 3 saat 56 dakika gibi bir sürede alabilirsiniz

 Kurşunlu Kursunlu (8)

 İnegöl Kurşunlu Mahallesine nasıl gidilir?

 Kurşunlu Mahallesi'ne ulaşım, karayolu ile sağlanmaktadır. Bursa-İnegöl karayolu üzerinde yer alan mahalleye, özel araçlarla veya İnegöl merkezden halk otobüsleri ile rahatlıkla ulaşılabilir.

Bursa tarafından gelenler İnegöl merkezden geçip, Eskişehir tarafından gelenler İnegöl merkeze varmadan Kurşunlu’ya ulaşabilirler.

Kurşunlu Kursunlu (3)

Kurşunlu’da ne yenir?

İnegöl'ün Kurşunlu Mahallesi, geleneksel Türk mutfağının lezzetlerini sunan birçok restoran ve kafe ile ünlüdür. İşte bu bölgede tadabileceğiniz bazı yöresel yemekler:

1. İnegöl Köftesi

2. Sütlü Kadayıf Tatlısı

3. Kurşunlu Çileği

Genc Gazete Cilek Kursunlu Inegol Kirmizi Elmas Bursa (2)

Kurşunlu’da görülecek yerler nelerdir?

1-Kurşunlu Fatımetü’z-Zehra Camii: İnegöl yöresindeki en eski ve orijinal yapısıyla ayakta kalan cami. 476 yıllık tarihiyle dikkat çekiyor.

2- Bakmaca Dede Piknik Alanı: Kurşunlu Mahallesi’nde bulunan bu alan, doğal güzellikleri ve piknik imkanlarıyla ziyaretçileri ağırlıyor.

3-Kurşunlu Göleti: Doğal bir gölet olan Kurşunlu Göleti, manzarası ve çevresiyle huzur verici bir ortam sunuyor.

Kurşunlu Kursunlu (6)

4- Kurşunlu Travertenleri: Pamukkale’yi andıran yapısı ve şifalı suları ile Kurşunlu’nun en çok ziyaretçi çeken yeri olmuştur.

5- Çilek tarlaları: Çilek tarlalarında çilek toplama, yeme ve çilek satın alma imkanına sahipsiniz.

İnegöl'ün Gizli Cenneti, Kurşunlu Travertenleri Keşfedilmeyi Bekliyor!

Kurşunlu Travertenleri nerededir?

Kurşunlu Travertenleri, Bursa ilinin İnegöl ilçesine bağlı Kurşunlu kasabasında yer alan doğal oluşumlardır. Bu travertenler, bölgenin jeolojik yapısı ve termal su kaynaklarının bir araya gelmesiyle oluşmuş olup, doğa severler ve turistler için çekici bir ziyaret noktasıdır.

Travertenler, kalsiyum karbonat açısından zengin termal suların yeryüzüne çıkması ve bu suların buharlaşması sonucunda kalsiyum karbonatın çökelmesiyle oluşur. Bu süreç, uzun yıllar boyunca devam eder ve travertenlerin katman katman birikerek benzersiz beyaz renkte teraslar oluşturmasını sağlar. Kurşunlu Travertenleri, bu doğal oluşumların en güzel örneklerinden biridir ve Pamukkale Travertenleri'ne benzerlikleriyle bilinir.

İnegöl'ün Gizli Cenneti, Kurşunlu Travertenleri Keşfedilmeyi Bekliyor! 2

Kurşunlu Travertenleri, yer altı termal sularının yeryüzüne çıkış noktalarında meydana gelen çökellerden oluşur. Bu sular, yer altında erimiş halde bulunan kalsiyum karbonatın yeryüzüne çıkarak havayla temas etmesi ve buharlaşması sonucu kalsiyum karbonatın çökelmesiyle travertenleri meydana getirir. Bu süreç, travertenlerin sürekli olarak büyümesini ve şekil almasını sağlar.

Travertenlerin bulunduğu bölge, zengin termal su kaynaklarına sahiptir. Bu termal sular, sağlık turizmi açısından da önemlidir. Kurşunlu'daki termal suların, romatizma, cilt hastalıkları ve çeşitli kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Genc Gazete Cilek Kursunlu Inegol Kirmizi Elmas Bursa (4)

Kurşunlu Çileği nerede yetişir?

İnegöl’de üretilen Kurşunlu çileği, Türkiye’nin çeşitli kentlerine gönderilen ve “kırmızı elmas” olarak da nitelendirilen bir meyvedir.

İlk hasadı mayıs ayının başında başlar ve yılda 7 kez hasat edilir. Bu lezzetli çilek bu yıl, tarlada 35-40 lira arasında alıcı bulur.

Toplamda 13 bin dekar alanda yetişen Kurşunlu çileği, bu yıl 35 bin ton rekolteyle rekora koşuyor

Kurşunlu Kursunlu (4)

Kurşunlu ekonomisi

Kurşunlu'nun geçimi, tarım ve ziraata dayanır. Sebzenin her türü yetişir. Özellikle yeşilbiberi ve çileği meşhurdur. Çilek Genç Odası başta olmak üzere mobilya ve kereste fabrikaları da bulunmaktadır.

Tarım faaliyetinin yoğun şekilde gerçekleştirildiği kasabada aynı zamanda Çilek Mobilya,Freşa Maden Suyu ve CP Yem gibi tanınmış firmaların fabrikaları da yer almaktadır. Ayrıca Kurşunlu’da bir adet sulama göleti ve barajı bulunmaktadır.

Genç Gazete Kurşunlu Beldesinin Tarihi, Kurşunlu Adı Nereden Geliyor (7)

 Kurşunlu’nun komşu köyleri

Kurşunlu'nun yakın çevresinde, Özlüce, Kınık, Çitli, Küçükyenice, Babaoluk, Sülüklügöl ve Pazaryeri İlçesi’ne bağlı Nazif Paşa köyleri bulunur. Yerli köylerdendir.

Genç Gazete Kurşunlu Beldesinin Tarihi, Kurşunlu Adı Nereden Geliyor (10)

Geçmişte Kurşunlu nüfusu

1990 yılı genel nüfus sayımına göre kasaba nüfusu, 3461 kişidir. 2000 yılı genel nüfus sayımına göre ise 1814’ü kadın ve 1788’i erkek olmak üzere toplam kasaba nüfusu, 3602 kişi olmuştur.

İnegöl’ün Kurşunlu Mahallesi’nin nüfusu son kayıtlarda 4.008 kişidir. Bu nüfusun 2.016’sı erkek, 1.992’si kadındır.

Genç Gazete Kurşunlu Beldesinin Tarihi, Kurşunlu Adı Nereden Geliyor (12)

Kurşunlu’nun tarihi

İnegöl Kurşunlu, Tarihî İpek Yolu’nun, Bursa’ya giden kolu üzerinde ve Ahî Derbendi’nin batı ucunda yer almıştır. Kurşunlu Kasabası’ndan itibaren Uluyol adını alan Tarihî İpekyolu, Eymür, Küçükyenice, Süpürtü, Kulaca ve Kozulca köylerini aşarak Bursa’ya gider.

Kurşunlu Kasabası, tarihî bir kimliğe sahiptir. Yörede bulunan en eski ve de en önemli derbentçi köyüdür. Ermeni Pazarı adıyla yâd edilen bugünkü Pazaryeri ilçesi ile Kurşunlu Kasabası arasında yer alan Ahî Beli veya Ahî Derbendi ismiyle anılan stratejik geçidi koruma ve kollama görevi, Kurşunlu Kasabası sakinlerine bırakılmıştır.

Şüphesiz bu görevlendirme, bir angarya değil bilakis devletçe onlara tanınan bir ayrıcalıktır. Çünkü derbentçi oldukları için tekâlif-i divaniye denen devlet vergilerinden muaf tutulmuşlardır. Sadece, Öşür adı verilen dinî vergiyi, dirlik sahibine ödemekle yükümlü tutulmuşlardır.

Kurşunlu Kursunlu (9)

Yıldırım Beyazıt ve Kurşunlu-Fatımetü’z-Zehra Camii

Osmanlı’nın kuruluş yıllarından itibaren Kurşunlu Kasabası, stratejik değerini hissettirmiş ve Yıldırım Beyazıt tarafından buraya bir kervansaray ve bir de zaviyeli-mescid inşâ ettirilmiştir. Kervansaray, İstiklal Savaşı sırasında Yunanlılar tarafından yakılmış ve ortadan kaldırılmış ise de zaviyeli-mescid, orijinal yapısıyla, günümüze ulaşmıştır. Bu nedenle İnegöl yöresinde mevcut olan tarihî yapılardan en eskisi ve de orijinal yapısı ile ayakta kalabileni, Kurşunlu-Fatımetü’z-Zehra Camii’dir.

Genç Gazete Kurşunlu Beldesinin Tarihi, Kurşunlu Adı Nereden Geliyor (2)

Kurşunlu’nun tarihte stratejik önemi

İnegöl fatihi Turgut Alp’in oğlu İlyas Bey ile Osman Gâzî’nin oğlu Pazarlu Bey, uzun yıllar bu yöreyi kontrolları altında bulundurmuşlardır. Zira Baba Sultan Köyü’nden buraya kadar uzayan sahada hem demir madeni ve hem de gümüş madeni tespit edilerek işlenmiştir. Ayrıca Kütahya-Harlak’taki kaplıca ile buradaki Oylat Kaplıcası da yine bu zevat tarafından işletilmiştir.

Kurşunlu Kasabası, Osmanlı hâkimiyet döneminde daima stratejik değerini korumuştur. Bu nedenle de yöneticilerin gözü, her zaman burada olmuştur. Hassas dönemlerde derbentler, personel açısından takviye edilmiş ve bazan da buradaki personel, kökten yenilenmiştir.

Kurşunlu Köyü, stratejik konumunu, tarih boyunca sürdürmüştür. Şöyle ki: Selçuklular zamanında Selçuklu başkenti Konya ile Laskarisler döneminde Bizans başkenti olan İznik arasında en kısa ve kestirme Posta yolu, Mezit Boğazı’ndan geçmekteydi. Kurşunlu Köyü güzergâhını izleyerek Süpürtü-Olukman köylerini aşarak İznik’e ulaşmakta idi.

Tarihî İpek Yolu ile adı geçen Posta yolunun kesişim noktasında yer alan Kurşunlu Köyü, büyük önem taşıyordu. Diğer yandan Mezit Boğazı’nın, İnegöl Ovası’na bağlandığı noktada kurulan Kınık Köyü ile irtibatlanan Kurşunlu Köyü, arada kalan Özlüce-Rum Köyü’nün, sür‘atle Türkleşmesine vesile olmuştur.

Çünkü Osmanlı Devleti’nin Türkleştirme stratejisinde sürgün/ mecburi iskân politikaları uygulandığı gibi Kurşunlu-Kınık Köyleri örneğinde görüldüğü gibi Çevreden kuşatma politikaları da uygulanmıştır.

70’li yıllarda Bursa-Eskişehir yol güzergâhı, Mezit Boğazına kaydırılınca eski yol güzergâhında kalan Kurşunlu sapa yerde kalmıştır. Bu nedenle de hem sosyal açıdan hem de ekonomik açıdan aktivitesi azalmıştır.

Kurşunlu Kursunlu (3)-1

Kurşunlu Bakacak Dedesi

Günümüzde Bakacak Dedesi olarak tanınan zat, Ahî Derbendi’ni korumak ve kollamakla görevli ve de asker nitelikli bir kişidir. Yakın çevresinde de piyadeler, yer almıştır. Tarihî süreç içinde Ahî Derbendi’ni takviye eylemek ve de yenilemek gereği duyulunca devletçe, mecburi iskân politikası uygulanmış ve yakın çevredeki Bey/Boyacı Köyü ile Çay Köyü, Yegân Gâzî Köyü ile birleştirilerek Güde adıyla yeni bir köy kurulmuştur.

Böylece; Yegân Gâzî Karyesi, Bey Karyesi, Çay Karyesi birleşmiş, Güde olmuştur. Daha sonraki yıllarda Güde ismi unutulmuş veya terkedilmiş, bunun yerine: Kurşunlu adı şöhret bulmuştur.

Güde adı ise köylülerin, yaz mevsimlerinde çıktıkları Güde Yaylası’nın adı olarak günümüze kadar gelmiştir.

Kurşunlu, tarihte önemli bir ticaret güzergâhı noktasıdır. Kasabanın en önemli mesire yeri Bakmaca mevkiidir. Bu bölgede bulunan türbede yatmakta olan Bakmaca Dede adına her yıl Mayıs ve Kasım aylarında anma etkinlikleri düzenlenmektedir.

Türbenin bulunduğu alanda cilt hastalıklarına iyi geldiği söylenen bir maden suyu kaynağı ve bu suyun oluşturduğu küçük bir traverten sahası bulunmaktadır. Kurşunlu’nun 3 km batısında 150 m çapında 2 m yüksekliğinde bir höyük mevcuttur.

Genç Gazete Kurşunlu Beldesinin Tarihi, Kurşunlu Adı Nereden Geliyor (3)-1

Kurşunlu ismi nereden geliyor?

Anadolu’da bir çok yerleşim yerlerine Kurşunlu adı verilmiştir. Bunun sebebi buralara, mecburi iskân yoluyla nüfusun yerleştirilmiş olmasıdır. Çünkü Osmanlı yönetiminde sürgün adı verilen mecburi iskân politikasının izlenmesi, fetih edilen yerlerin Türkleşmesi amacına yönelik bir stratejik uygulamadır.

 Bununla birlikte halk arasındaki yaygın kanaate göre, Yıldırım Beyazıt, burada inşa ettirmiş olduğu cami ve kervansaray çatılarını kurşun ile kaplattırmış olduğu için, yeni oluşturulan bu yerleşim merkezine, Kurşunlu adı verilmiştir.

Kurşunlu Beldesi, kuruluşu itibariyle, Osmanlı’nın ilk kuruluş yıllarına kadar gitmektedir. Cemaat-i Korkudlar’dan olup Güde Yörükleri diye de tanımlanmaktadırlar. Yerleşik düzene geçtikleri için kendilerine, ayrıca, manav da denmiştir.

Kurşunlu Köyü derbentçi köydür. Bu nedenle, devletçe daima gözaltında bulundurulmuş ve zaman zaman köy, nüfusu, yenilenerek takviye edilmiştir. Nüfus, derbentçi ve piyade adıyla anılan resmî nitelikli kişilerin yanı sıra dı-şardan gelip yerleşen ve raiyet statüsünde toprağı işleyen kişiler de vardır.

Yıldırım Beyazıt, burada bir kervansaray ve bir zaviyeli cami inşa ettikten sonra; bu tesislerde görev yapmak üzere personel atamış ve kendilerine hizmet dirlikleri tahsis eylemiştir. Belgelerde görüldüğü üzere kervansarayı idare etmek için bir şeyhın/müdür’ün atandığını gördüğümüz gibi camiye bir hatip ve bir de müezzin tayini yapılmıştır.

Halen cami civarında Hatip Tarlası diye anılan arazi, yapılan bu tahsislerin hatırasıdır. Anadolu’da Türk birliğini kurma çalışmalarını ilk başlatan Osmanlı padişahı, Yıldırım Beyazıt’dir.

Yıldırım Beyazıt, Germiyan oğlu Süleyman Şah’ın kızı Devlet Hatun ile evlenmiştir. Başta Kütahya olmak üzere; bazı Germiyan beldeleri cehiz olarak Osmanlılara verilmiştir. İşte bu stratejinin uygulanması sırasında Bursa’yı, Kütahya’ya bağlayan Domaniç-İnegöl ve Domaniç-Kurşunlu yollarına ve bu yollar üzerindeki derbentlere/geçitlere çok önem verilmiş ve bu geçitler için özel statü belirlenmiştir.

İnegöl’deki Cuma Camii ve Kurşunlu’daki kervansaray ile Fatımetü’z- Zehra Camii bu devirde inşa edilmiş ve hizmete sokulmuştur. Görülüyor ki, İnegöl Kasaba’sındaki imar faaliyeti, Kurşun’lu köyü ile birlikte -eş zamanlı olarak- Yıldırım Beyazıt devrinde başlatılmıştır.

Genç Gazete Kurşunlu Beldesinin Tarihi, Kurşunlu Adı Nereden Geliyor (11)

Kurşunlu Belediyesi

Kurşunlu Kasabası, 1965 yılından itibaren Belediye olmuştur. İki mahalleden oluşmuştur. Mahalleler, farklı mezhebî meşrebe sahiptirler. 1990 yılı, ölçü alındığında, kasaba nüfusu, 3406 kişidir. Belediye personeli, başkan ve bir de başkâtip olmak üzere 1990 yılı itibariyle 14 kişidir.

Daha önceleri İnegöl’e bağlı bir kasaba olan Kurşunlu, 2014 yılında Yeni Büyükşehir Yasası kapsamında İnegöl Belediyesi'ne bağlı bir mahalle olmuş ve Kurşunlu Belediyesinin tüm yetkileri İnegöl Belediyesine geçmiştir.

Genç Gazete Kurşunlu Beldesinin Tarihi, Kurşunlu Adı Nereden Geliyor (8)

 

 

 

 

Kaynak: İnegöl Belediyesi