Günümüzün en önemli enerji kaynaklarından biri olan petrolün oluşumuna ve tarihsel arka planına dair ilginç bilgileri içeren bu haber, Kur'an-ı Kerim'deki ayetlerin bilimsel yorumlarına odaklanıyor.

Antik Çağlardan Günümüze Petrolün Yolculuğu

Petrolün Bilimsel Açıklaması ve Kur'an İlişkisi

Yeryüzünde bulunan yeşilliklerin, uzun zaman süreçlerinin ardından petrol ve kömüre dönüşmesine işaret eden ayetler, petrolün bilimsel oluşum süreciyle büyük bir uyum içindedir. Kur'an-ı Kerim'de geçen ayetler, petrolün oluşum aşamalarını adeta önceden haber verir gibi detaylı bir şekilde tanımlamaktadır.

"O otlağı çıkardı. Sonra da onu karamsı bir sel suyuna çevirdi." (A'lâ Suresi, 5. ayet)

petrol

Petrolün Kökeni ve Jeolojik Yapısı

Petrol, eski çağlardaki deniz canlılarının kalıntıları ve yeşil bitkilerin uzun zaman dilimlerinde geçirdiği biyolojik ve kimyasal değişimler sonucunda oluşmuştur. Yerkabuğundaki hareketlenmeler ve çeşitli jeolojik süreçler sonucunda bu yağlı maddeler petrol ve gaza dönüşmüştür. A'lâ Suresi'nin bu ayeti, bu süreci adeta önceden haber verir bir şekilde anlatmaktadır.

petrol akaryakit (2)

Kur'an ve Petrol Kelimesinin Tarihsel Kullanımı

Kur'an-ı Kerim'in, petrol kelimesinin tarihsel kökenlerine ve kullanımına dair ilginç işaretler barındırdığına dikkat çekilmektedir. Petrol kelimesinin ilk kullanımı Alman bir minerolog tarafından yapılmış olup, Kur'an'dan yüzyıllar sonra ortaya çıkmıştır. Ancak Kur'an ayetlerinde petrol kelimesinin kullanımına işaret eden ifadeler bulunmaktadır.

Bu haber, petrolün bilimsel ve tarihsel yolculuğunu, Kur'an-ı Kerim ayetleriyle birleştirerek anlatmakta ve okuyuculara bu konuda yeni bir bakış açısı sunmaktadır.

Petrol kelimesi ilk olarak bir Alman minerologun 1556 tarihli "De Re Metallica" isimli eserinde geçmektedir.

Ayette geçen "el-mer'â" kelimesi, "yeryüzünde biten meyve, ekin, ot ve tüm ağaçlar" anlamına gelmektedir.

Ayette geçen "Ğusâ" kelimesi ise, "sel akarken vadinin, nehrin kenarına attığı ot, bitki, çerçöp" anlamına gelmektedir.

Tefsirlere göre Yeşilin siyaha dönüşümü, onun yerin altında simsiyah kömüre, petrole dönüşmesi olarak anlaşılabilir.

brent-petrol-nedir-brent-petrol-ne-kadar-eqpC

Petrol Coğrafyası

İlk insan Hz. Adem ve Hz. Havva’nın yaşadıkları, dünyada ilk yerleşim yeri olan Arabistan coğrafyasının, en çok peygamberin geldiği coğrafyanın bugün en çok petrolün çıktığı topraklar olması çok ilginçtir.

Toprak altındaki simsiyah kömür de toprak altında kalan ağaçlardan meydana gelmiştir. Bu Ayet; yeşilin simsiyah petrole, kömüre dönüşümüne işaret etmektedir şeklinde tefsir edilmekte.

Ezan Duası nedir? Ezan duası nasıl yapılır? Ezan Duası nedir? Ezan duası nasıl yapılır?

Bilindiği gibi petrol, denizlerdeki bitki ve hayvanların çürüdükten sonraki kalıntılarından oluşur. Çamur ve büyük kaya katmanları altında kalan yağlı maddeler de petrol ve gaza dönüşür.

Petrol,  yeryüzüne  fay  hatları  ve  kayalardaki  çatlaklar  yoluyla  sızar, birikerek  katran,  asfalt  ve  zift  havuzları  oluşturur.  İngilizcede  petrol  yerine kullanılan  petroleum  terimi  köken  olarak  Grekçe’den  türemiş  olup,  taş anlamına gelen  "petra"  kelimesi ile  yağ  anlamına gelen  "oleo"  kelimelerinin birleşimidir. Taşyağı anlamına gelmektedir. 

Mezopotamya  dillerinde naptu  kelimesi taşyağı anlamında kullanılmıştır. Daha sonra bu kelime nafta olarak  değişmiş ve  bugün pek çok  dilin  kelime haznesine  ham petrol  veya petrolden  elde  edilen  sıvıları  belirtmek  üzere girmiştir.

Petrol ayette geçtiği gibi “sel suyu” özelliği de göstermektedir. Petrol bir sel suyu gibi hareket eder, göç eder, gözeneksiz, sert kayaçlarla karşılaşınca da buralarda rezerv haline gelir. Bulunan petrol yatakları işte bu tip kayaçların petrolü tutması sonucu bulunmaktadır.

petrol-7

A’la Suresi’nin ilk dört ayetinde yer alan kelimeler, petrolün oluşum aşamalarıyla son derece paralellik içindedir. Ayetteki bitkinin kara ve akışkan bir sıvıya dönüşmesi, petrolün oluşumu ile son derece benzerdir.

Yine Tefsirlere göre En’am Suresi’nin 59. Ayetinde geçen, “yerin karanlıklarındaki” anlamına gelen “fi zulumati elardi”  ifadesi  de,  petrolün  yerin  altındaki  oluşumuna  işaret etmektedir.

“Gaybın anahtarları Allah’ın yanındadır; onları O’ndan başkası bilmez. O, karada ve  denizde  ne  varsa  bilir;  O’nun  bilgisi  dışında  bir  yaprak  bile  düşmez.  O,  yerin karanlıklarındaki tek  bir taneyi  bile bilir.  Yaş ve  kuru ne  varsa hepsi apaçık  bir kitaptadır.” (En’am Suresi, 59. Ayet)

HAZIRLAYAN: AYHAN TALHA BAYRAKTAR

AA-20230803-31831930-31831929-RUSYA_PETROL_IHRACATINDA_GONULLU_KISINTIYA_DEVAM_EDECEK

WhatsApp’ta Genç Gazete kanalını takip edin:

https://whatsapp.com/channel/0029Va9sUvv7YSdBkk9nnX0G

KANALI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

NASIL TAKİP EDEBİLİRSİNİZ ?

Eğer bu yazıyı mobil web tarayıcıdan ya da uygulamadan okuyorsanız BURAYA tıklayarak abone olabilirsiniz.

Whatsapp İhbar Hattımıza haber göndermek için;

0532 696 30 57

Editör: AYHAN BAYRAKTAR