Çıraklık, toplumumuzda zanaat öğrenen kişilerin yaşadığı zorunlu bir süreçtir. Yaş ve kıdemin çok önemsendiği bir hiyerarşik yapı içinde de en alt tabaka kabul edildiği için de yorucu bir süreçtir. Çalıştığınız işyerinde usta ve kalfalar tarafından bildiğiniz, bilmediğiniz bazı testlerden de geçersiniz. Dükkanın ücra bir köşesinde para düşürmüş gibi yaparlar, bir alışverişe yollayacaklarında çekmeceden şu kadar para al, ya da paranın üstünü çekmeceye bırak derler.

Bütün bunlar olurken de davranışlarınızı inceleyerek dürüstlüğünüz hakkında da bir kanıya varmaya çalışırlar. Bir mobilyacı çırağı başka bir meslekten dükkan komşusu bir kişiye gidip: "Amca bana iş bulsana." dedi. "O da hayrola oğlum çalıştığın yerde bir sıkıntın mı var deyince" çırak "İki yıldır yanlarında çalışıyorum, hala dükkanda para düşürmüş gibi yapıp beni deniyorlar, gücüme gidiyor amca" dedi.Komşu usta da"Gücenmekte haklısın oğlum, öyleyse, sana başka bir iş bakalım" dedi.

İZ BIRAKAN İNEGÖLLÜLER

FAHRETTİN BOZDAĞ: Araştırmacı-yazar. 1958 yılı İnegöl doğumludur. İlkokulu İnegöl'de, ortaokul ve liseyi Bursa Erkek Lisesi'nde okudu. İnegöl Lisesi'nden mezun oldu. Atatürk Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde okudu, AÖF İktisat Bölümü'nden mezun oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Mustafakemalpaşa Belediyesi'nde çalıştı. Gazeteciliğe İnegöl Altıeylül Gazetesinde başladı. Erzurumda Yurt Ajans Doğu Anadolu Bölgesi Temsilciliği yaptı. Ahidost Dergisi Yayın Koordinatörlüğü, Nehir Yayınları AŞ. de Çocuk Kitapları Yayın Koordinatörlüğü, Zafer Yayınları Editörlüğü yaptı. Türkiye Yazarlar Birliği Kültür ve Sanat Yıllığının 1999, 2000, 2001 Yıllıklarının Çocuk Edebiyatı Bölümünü Hazırladı. Tercüman, Yeni Nesil, Hürsöz Gazeteleri'nde; Can Kardeş, Şeker Çocuk, Türkiye Çocuk, Diyanet Çocuk gibi dergilerde "Çocuk Edebiyatı" ile ilgili araştırma makaleleri, şiir, hikaye ve masalları yer aldı. Çocuk Araştırmaları Derneği Kurucusu ve Genel Başkanı, Çocuk Edebiyatçıları Birliği Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Yazarlar Birliği üyesidir.

Yayınlanmış Çocuk Kitapları: A, B'den Önce Gelir; Şimdi Kime Teşekkür Edeyim; Kırmızı Havucu Kim Yiyecek, Dediğimi Anladın mı, Ali Dayının Çiftliği (Nehir Yayınları), Mevsimleri Kim Yarattı, Beni Kim Anlayacak, Kim İyilik Yapacak, Benimle Kim Kahvaltı Edecek, Kim Akıllı Kim Kurnaz, Çiftliğe Kim Gelecek, Kümeste Kimler Var, Havucu Kim Yiyecek, Yusuf'çuk Kim Korkar, Kime Teşekkür Etmeliyiz (Nesil Yayınları), Aydede'yi Özlüyorum, Melek Olacağım, Köyümüze Gelirmisiniz, Yardım Etmek Ne Güzel, Ben İğneden Korkmam ki (Sim Yayınları).Kaynakça : www.eskader.net/üyelerimiz, www.nesilcocuk.com.kitap-gezegeni, 20.10.2017 tarihi kendisi ile görüşüldü.

ABDULLAH BOZ: Profesyonel futbolcu. 01 Nisan 1980 Trabzon doğumludur. İnegölspor altyapısında futbola başladı. 1995 yılında Trabzonspor'un ulusal düzeyde Trabzon kökenli genç ve yetenekli sporcuları tespit edip bünyesine kazandırmayı amaçlayan bir çalışma neticesinde Trabzonsporlu oldu. 1995-97 yıllarını Trabzonspor bünyesinde geçirdi. Sonrasında sırasıyla Pazarspor (1997-98), Çorluspor (1998-2000), Diyarbakırspor (20002-2003), Adanaspor (2003-2004), Türk Telekomspor (2004-2005), Hatayspor (2005-2007), Maltepespor (2007-2009), Tokatspor (2009-2010) 2010 yılında amatörlüğe döndü. Milli takım kariyerine gelince U-18 2 kez, u-17 2 kez, U-16 17 kez, U-15 1 kez formalarını giydi. İnegöl'de hayatını sürdürmektedir. Kaynakça : www.tff.org.Default.aspx?pageID=30&kisiID=26324