Kuran-ı Kerim’de geçen sayılardan biri de 12 sayısıdır. Bu yazımızda  12  sayısının geçtiği ayet-i kerimenin tefsirini paylaşacağız.

 İsrailoğulları'nın mistik hikayesi: 12 Başkanın gizemi, tarihi ve dini bağlamda derin bir analiz.

Giriş Bölümü:Tarihin Tozlu Sayfalarından 12 Başkanın Sırları

 İnsanlık tarihinin en eski ve gizemli hikayelerinden biri olan İsrailoğulları'nın 12 başkanı, dini ve tarihi açıdan büyük bir öneme sahip. Bu başkanlar, Hz. Musa'nın liderliğinde, İsrailoğulları'nı temsil etmekteydi. Peki, bu 12 başkan kimdir ve onların seçilmesinin ardında yatan sır nedir? Bu haberde, bu soruların peşine düşüyoruz.

israil lanet olsun (3)

12 Başkan ve Tarihin Derinlikleri

Seçilenlerin Hikayesi

İbn-i Kesir'in tefsirine göre, Hz. Musa, Allah'ın emriyle İsrailoğulları için 12 temsilci seçti. Her kabileden bir liderin seçildiği bu grup, dini ve siyasi kararlarda Hz. Musa'ya destek oluyordu. Bu, kurulacak devletin temellerinin atılması anlamına geliyordu.

“Ben sizinle beraberim. Eğer namazı dosdoğru kılar, zekâtı verir, Elçilerime inanır ve onları desteklerseniz, Allah’a güzel bir borç verirseniz, Ben de sizin günahlarınızı yok sayarım. Ve sizi altlarından ırmaklar akan cennetlere sokarım." - Maide Suresi

FİLİSTİN İSRAİL COCUK 20 (2)

Kenan Topraklarında Bir Görev

Hz. Musa ve seçilen başkanlar, Kenan topraklarına gönderildi. Ancak başkanların çoğu, gördükleri güçlü topluluk karşısında korkup, verdikleri sözden döndüler. Kavimlerine gelip onları da korkuttular. Toplum cihad ve mücadeleden uzak durdu. Sadece iki kişi, Yuşâ bin Nün ile Kâlip Buknâ, sözlerinde durdu ve gördüklerini anlatmadı.

Tarihi ve Dini Yansımalar

Her Haberi Yaymamanın Önemi

İsrailoğulları'nın hikayesi, her gördüğümüzü ve duyduğumuzu yaymamanın önemini vurguluyor. Nisa ve Hucurat surelerinde de benzer uyarılar yer alır. Bu, hem bireysel hem de toplumsal sorumluluğumuzu hatırlatır.

12 Lider ve İslam Tarihindeki Yansımaları

İbn-i Kesir'in tefsirinde bahsedilen bu 12 lider, İslam tarihinde farklı şekillerde yansıma bulmuş durumda.

israil gazze soykirim 21.11 (5)

Sayıların Tefsiri

Bu özet girişten sonra konuyu Ayhan Talha Bayraktar'ın Ravza Yayınlarında çıkan Sayıların Tefsiri isimli kitaptan paylaşıyoruz:

SEÇİLEN 12 BAŞKAN

“ Allah, İsrailoğullarından kesin bir söz almıştı. Onlardan on iki kişiyi de temsilci seçmiştik. Allah onlara şöyle buyurmuştu: “Ben sizinle beraberim.” (Maide 12)

SEÇİLEN 12 BAŞKAN: Bu ayet-i kerimede bahsedilen 12 başkanı, Allah’ın izniyle Hz.Musa görevlendirmişti. Bu 12 başkan, İsrailoğulları’nı temsil ediyorlardı.

Allah, bu yazıyı okuyana Umre ve Hac nasib etsin! Allah, bu yazıyı okuyana Umre ve Hac nasib etsin!

12 sayısı birçok tarihi olayda yer almıştır. İsrailoğulları’nda 12 kabile

vardı. Her kabile için 12 kaynak fışkırmıştı.

Hz.İsa’nın da 12 havarisi olmuştu.

Akabe gecesinde de Medineli 12 Mümin, Resulullah Efendimiz’e (s.a.v) biat etmişti.

Hz.Musa Allah’ın emri ile İsrailoğulları’na 12 tane temsilci seçmişti. Her kabileden bir temsilci… Bunlar aynı zamanda kendi topluluklarının liderleri idiler. Hz.Musa işlerinde bu 12 temsilci ile istişare ediyordu. Böylece kuracağı devletin temelini atıyordu.

 Mevcut Muharref Tevrat’ın, Sayılar isimli bölümünde bu temsilcilerin isimleri sayılmakta ve bilgi verilmektedir.

Allah’a, Elçisine ve Kitaba uymaları konusunda tüm israiloğulları’ndan kesin bir söz alınmıştı. Anlaşmanın tam metni Maide suresinde yer almaktadır:

“Allah onlara şöyle buyurmuştu: “Ben sizinle beraberim. Eğer namazı dosdoğru kılar, zekâtı verir, Elçilerime inanır ve onları desteklerseniz, Allah’a güzel bir borç verirseniz, Ben de sizin günahlarınızı yok sayarım. Ve sizi altlarından ırmaklar akan cennetlere sokarım. Sizden kim bu sözden sonra inkar ederse, O doğru yoldan sapmış olur.” Maide Suresi 12

AA-20230804-31851164-31851163-YAHUDI_YERLESIMCILER_BATI_SERIADA_19_YASINDAKI_BIR_FILISTINLIYI_OLDURDU

GÖRDÜKLERİNİ HERKESE SÖYLEME: Allah (c.c.) onlara Suriye bölgesindeki Eriha’ya gitmelerini emretmişti. Bu bölgede, güçlü bir millet olan Kenanlılar yaşıyordu.

Zemahşeri tefsirinde bu konuda şu bilgiyi verir: Hz.Mûsâ (a.s) seçtiği başkanlarla onlarla birlikte keşif için yola çıktı. Ken’an topraklarına yaklaştıklarında Hz. Mûsâ (a.s) onları Ken’anlılar hakkında gizlice haber toplamaya gönderdi.

Başkanlar, orada iri cüsseli, güçlü kuvvetli insanlardan bir topluluk gördüler ve korkup geri döndüler. Gelir gelmez de kavimlerine anlattılar. Hâlbuki Mûsâ (a.s) onlara gördüklerini söylemeyi yasaklamıştı. Fakat başkanlar, sözlerinde durmadılar ve gördüklerini kavimlerine anlattılar.

Korkmuşlardı, öyle şeyler anlattılar ki, kavimlerini savaştan vazgeçirmeye çalıştılar. Savaş emrinde Hz.Musa’yı desteklemediler.

Verdikleri sözden döndüler.12 kişiden ancak 2 kişi sözünde durdu ve gördüklerini anlatmadı. İmtihanı kazanan o iki kişinin: Yuşâ bin Nün ile Kâlip Buknâ olduğu rivayet edilir. Bu iki kişinin girişimine rağmen, Allah yolunda savaşma emrinde, israiloğulları’ndan çok az kişi Hz.Musa’ya tabi olur.

yahudiler (1)

HER HABERİ YAYMA: Demek ki; her gördüğünü, her duyduğunu, olur olmaz yerlerde anlatıp yaymayacaksın. Devletine, milletine zararlı olabilecek şeyleri paylaşmayacaksın. Paylaşımlarınla korkuya, şüpheye, karışıklığa sebep olmayacaksın. Müslümanlara zarar verme ihtimali olan haberlerde daha hassas olacaksın. Örneğin: Sosyal medyada gördüğün her şeyi paylaşıp yaymayacaksın.

Nisa suresinde bu konuda çok önemli bir uyarı vardır: “Onlara, olumlu ya da olumsuz, bir haber gelince hemen onu yayarlar. Hâlbuki onu, Allah’ın elçisine ve kendilerinden sorumlu kişiye götürselerdi, Onlar, o haberin aslını araştırarak bilirlerdi. Allah’ın size yardımı ve merhameti olmasaydı, çoğunuz şeytanın peşine takılırdınız.” Nisa Suresi 83

Hucurat suresinde de benzer bir uyarı yer alır: “ Ey iman edenler! Eğer bir fâsık size bir haber getirirse onun doğruluğunu araştırın. Yoksa bilmeden bir topluluğa kötülük edersiniz de sonra yaptığınıza pişman olursunuz.” Hucurat suresi 6

yahudiler (3)

12 LİDER, 12 HALİFE: Bu konuda İbn-i Kesir tefsirinden dikkat çekici farklı bir rivayete de yer verelim:

Câbir İbn Semure (r.a) diyor ki: Rasûlullah Efendimiz’in (s.a.v) şöyle buyurduğunu işittim: İnsanların başına oniki kişi geçinceye kadar işleri devam edecektir.

“Bu hadîsin anlamı; sâlih, hakkı ikâme eden ve insanlar arasında adaletle hükmeden oniki halîfenin bulunacağını müjdelemekten ibarettir. Ancak bu ifâdeden, bu oniki kişinin ardarda gelmesi gereği anlaşılmaz.

Nitekim bunlardan dördü ardarda gelmiştir ki, bunlar; Hz. Ebubekir, Hz.

Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali (r.a.) den müteşekkil olan dört halîfedir. Mezheb imamlarından bazılarına göre; şüphesiz Ömer İbn Abdülazîz de bu halîfelerdendir.”

Merak ettiğimiz sorular şunlar: Diğerleri kimdir? Emevi, Abbasi ve Osmanlı’dan bu listeye giren oldu mu? İslam’ın daha kaç gerçek halifesi gelecektir? Gelmesi beklenen Mehdi (a.s) bunlardan biri midir?

yahudiler (5)

İHANET EDENLERİN SONU: Son alarak biz, yine almamız gereken mesajlara bakalım: İsrailoğulları’ndan İhanet edenlerin sonu Maide suresinde bildirilir:

“Sözlerinden döndükleri için onları sevgimizden mahrum bıraktık. Ve kalplerini katılaştırdık. Onlar kelimelerin anlamlarını bozarlar. Onlar kendilerine verilen öğütten pay almayı unuttular. Onların çoğunun sürekli hainlik yaptığını görürsün. Sen onları boşver, onlara aldırma. Şüphesiz Allah, güzel davranışta bulunanları sever.” Maide suresi 13

yahudiler (7)

HÜLASA: İsrailoğulları’nı kınamak bizi kurtarmaz. Ayet-i kerimenin asıl mesajı da bu değildir. Kuran-ı Kerim’de anlatılan İsrailoğulları’nın artıları da eksileri de bizler için örnektir.

Asıl mesele şudur: Biz Allah’a verdiğimiz sözde duruyor muyuz? Namazı kılıyor, zekâtımızı veriyor, Allah yolunda çalışıyor muyuz?

Bir zamanlar İsrailoğulları Müslümandı. Dinleri Hak dindi. Birçok peygamber, mucize ve ikrama şahit oldular. Buna rağmen nankörlük yaptılar. Sonra çoğu yoldan çıktı. Tevhid inancını ve Resulllerin yolunu terk ettiler. Yahudilik diye bir din uydurdular.

Can alıcı nokta şudur: Ya biz şimdi nasıl Müslümanız? Nankör bir topluluk muyuz, yoksa şükreden bir topluluk muyuz? Kuran ve sünnete mi bağlıyız, yoksa batıl ideolojiler ve hurafe davalar mı peşindeyiz?

Yahudi ahlakına sahip bir topluluk muyuz, yoksa Resulullah’ın (s.a.v) ahlakına mı sahibiz?

Allah (c.c.), söz ve davranışları ile yahudileşen ve sadece adı Müslüman olanlardan muhafaza eylesin. Âmin!

yahudiler (9)

Kaynak: Sayıların Tefsiri, Ayhan Talha Bayraktar, Ravza Yayınları

SAYILARIN TEFSİRİ-A.TALHA BAYRAKTAR (2)

WhatsApp’ta Genç Gazete kanalını takip edin:

https://whatsapp.com/channel/0029Va9sUvv7YSdBkk9nnX0G

KANALI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

NASIL TAKİP EDEBİLİRSİNİZ ?

Eğer bu yazıyı mobil web tarayıcıdan ya da uygulamadan okuyorsanız BURAYA tıklayarak abone olabilirsiniz.

Whatsapp İhbar Hattımıza haber göndermek için;

0532 696 30 57

Editör: AYHAN BAYRAKTAR