Türkiye, kiraz üretiminde dünya lideri, ihracatında ise dünya üçüncüsü konumunda bulunuyor. Aydın'da bu yıl erkenci kiraz hasadına başlandı. Bölgeden beklenen rekolte 120 bin ton iken, ihracat geliri tahmini 300 milyon dolar olarak öngörülüyor. Erkenci kirazların iç piyasada kilogram fiyatı 50-60 TL, ihracat ürünlerinin ise 100-200 TL arasında değişiyor. Üreticiler, son yılların en umut verici sezonunu yaşadıklarını belirtiyor.

Aydın ve İzmir arasındaki yaylalarda, özellikle yaşlıların çalıştığı kiraz bahçelerinde işçi sıkıntısı öne çıkıyor. Yevmiyeler 800 TL ile 1,200 TL arasında değişirken, bir işçi günde yaklaşık 100 kilogram kiraz toplayabiliyor. Üretici Ahmet Nuri Demir, bu yıl sezonun 10 gün geç başladığını ancak fiyatların yüksek olduğunu ifade ediyor. İhracat için hazırlanan kirazların fiyatı şu anda 150-200 TL aralığında. Demir, “İşçi bulmak, ürün yetiştirmekten daha zor” diyerek en büyük sıkıntının iş gücü olduğunu vurguluyor.

Kiraz hasadıyla ilgili olarak 66 yaşındaki Mustafa Ali Vural, sezonun hava şartları nedeniyle geç başladığını, ancak hasadın kolay olduğunu söylüyor. Eşiyle birlikte hasat yapan Fatma Demir ise, kiraz toplamanın herkes tarafından yapılabilecek bir iş olduğunu belirtiyor

Kaynak: Haber Merkezi