İnegöllü mobilyacılar, geçtiğimiz yıl 8 ay uygulanan mobilyadaki KDV indirimini yeniden bekliyor. Sektörün canlanması, satışların artması için mobilyada KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesini isteyen mobilyacılara destek Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken'den geldi.

SEKTÖR KDV İNDİRİMİ BEKLİYOR

Mobilya sektörünün KDV indirimi beklediğini belirten Başkan Palandöken, "Sektörün tekrar canlanması ve mobilyacılarımızın ham madde zamlarının altından kalkabilmesi için KDV %8'e düşürülmeli ve en azından yılsonuna kadar da sabitlenmeli" çağrısında bulundu

KÜÇÜLMENİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ

8 ay boyunca süren KDV indiriminin mobilya sektöründe büyük bir büyüme sağladığını aktaran Genel Başkan Bendevi Palandöken,

"Bu yıl yılın ilk yarısında %6'ya yakın bir küçülme yaşandı. Mobilya sektörümüz dünya çapında gelişme gösteren, ekonominin kilit sektörlerinden birisi. Bu küçülmeyi engellemek için KDV indirimi uygulaması tekrarlanmalı. Mobilyacı esnafımız ham madde zamları ile başa çıkmakta zorlanıyor."

SÜREKLİ DEĞİŞİM VAR

"Artık değişen koşullar nedeniyle insanlar mobilyasını gidip seçmenin yanında, evlerine göre tasarım da istiyorlar. Mobilya sektörümüz bu yeni sisteme başarıyla ayak uyduruyor ve tüm talepleri karşılamaya çalışıyor.

Düzen ve talepler sürekli değişim gösterirken, mobilyacı esnafının da kendisini yenilemesi, tanınırlığını artırması, hep daha iyi olması gerekiyor. Bunu sağlamak ise maliyet artırıyor.

ZAMLAR VATANDAŞA YANSIMASIN

O Belediye işçilere 1 Mayıs ikramiyesi verdi O Belediye işçilere 1 Mayıs ikramiyesi verdi

Bununla birlikte ekonomideki iniş çıkışlar nedeniyle ham maddeye gelen zamlar da mobilyacıyı yoruyor. Fakat mobilyacılarımız bu zamları vatandaşın cebine yansıtmamaya çalışıyor.

Bu da maalesef yılın ilk 6 ayındaki verilerde gördüğümüz üzere mobilya sektöründe yüzde 5,8 oranında küçülmeye neden oldu. Bu küçülmeyi engelleyebilmek için yine bir KDV indirimi uygulanmalı."

MOBİLYACI RAHATLASIN

"Geçtiğimiz yıl KDV oranının %18'den %8'e düşmesi, bunun da 8 ay kadar süre boyunca uygulanması mobilyacıları da vatandaşı da rahatlatmıştı. Sektörün tekrar canlanması ve mobilyacılarımızın ham madde zamlarının altından kalkabilmesi için KDV %8'e düşürülmeli ve en azından yılsonuna kadar da sabitlenmeli" diye konuştu.

İÇ PİYASA CANLANIR

Bu arada İnegöllü mobilyacılar her fırsatta mobilya satışlarında KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesi talebinde bulunurken; MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, Geçen yıl Şubat-Eylül döneminde mobilyada KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesiyle iç satışların arttığını belirterek, iç piyasada yaşanan durgunluğun KDV indirimiyle atlatılabileceğini aktardı.

Güleç, bu indirimin sektörü canlandırdığını, satışları ve istihdamı artırdığını kaydederek, 8 aylık sürede mobilyada KDV indirimi sayesinde doğrudan ve dolaylı olarak ek 100 bin istihdam sağlandığını bildirdi.

SATIŞLAR ARTAR

Güleç, böyle bir indirimin şehirlerin ekonomilerine de ciddi katkı sağlayacağını vurgulayarak, "KDV indirilmesi halinde geçen yıla göre satışlarda yüzde 35-40 civarında artış sağlanabilir. Ayrıca mobilya sektörü lojistik, mermer, deri, ağaç işleme gibi 20 sektörü direkt etkiliyor. O sektörler de canlanacak. Kayıt dışılık düşecek, devletin geliri de artacak" dedi.