Abdülvasih Duran'ın köşe yazısı.

          Kur’an’ı Kerim’de mü’minlerin,münafıkların ve kafirlerin özellikleri çok net bir şekilde anlatılır.Özellikle mü’minlere, münafıkların ve kafirlerin özelliklerine benzememe konusunda önemli  uyarılar vardır.

         Günümüz de (Allah muhafaza) bazı mü’minler bilmeyerek veya söz dinlemeyerek yanlış yolda olanların özelliklerine bulaşabiliyorlar.

          Kur’an’da kafirlerin özelliklerinden bir kısmından örnekler verelim.Ve bu ayetlerde geçen özelliklerin bazılarının günümüz mü’minlerine nasıl  sirayet ettiğini görelim.

-Kur’an kafirlerden bahsederken onların katı ve inatçı olduklarını ,onlara doğrular ne kadar anlatılırsa anlatılsın söz dinlemediklerinden bahseder.” Küfre saplananlara gelince, onları uyarsan da, uyarmasan da, onlar için birdir, inanmazlar. Allah, onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiştir. Gözleri üzerinde de bir perde vardır. Onlar için büyük bir azap vardır.”(Bakara,6,7).

          Günümüzde de yanlış yolda olan bir kısım Müslümanlar var ki  yapılan bütün uyarılara rağmen girdikleri yanlış yoldan bir türlü geri dönmüyorlar.

-Kur’an inançsız/kafirlerin insanları nurdan (aydınlıktan) karanlığa götürdüklerini anlatır.” Allah inananların dostudur, onları karanlıklardan aydınlığa çıkarır. İnkar edenlerin ise dostları tağuttur (şeytani güçlerdir). Onları aydınlıktan karanlıklara sürüklerler. İşte onlar cehennemliklerdir, onlar orada temelli kalacaklardır.”(Bakara,257).

         Günümüzde de bir kısım Müslümanlar şeytani güçlerin peşinde gittiklerinin , geleceklerin karanlık olacağının ve kazanımlarını kaybedeceklerinin farkında değildirler.

-Kafirler etkilenmemek için Kur’an ayetlerini dinlemekten kaçınıyorlardı.Çünkü yanlış yolda olduklarını biliyorlardı.Ayetleri dinledikleri takdirde etkileneceklerini biliyorlardı.O yüzden ayetler okunurken birbirlerine gürültü yapmayı tavsiye ediyorlardı.” İnkârcılar dediler ki: “Bu Kur’an’a kulak vermeyin, okunurken gürültü çıkarın, belki bastırırsınız.”(Fussilet,26).

        Günümüzde de yanlış yolda olan bazı Müslümanlara doğruyu anlatmaya çalıştığınızda sözünüzü dinlemek yerine karşı saldırıya geçiyorlar.

-Ahirette herkes birlikte olduğu grup ile sevk edilecektir:

İnkâr edenler grup grup cehenneme sevk edilirler.”(Zümer,71).

“Rablerine karşı gelmekten sakınanlar, bölük bölük cennete götürülürler.”(Zümer,73).

        Günümüz Müslümanları hangi grup içinde sevk edileceğine baksın.

-Ahirette yanlış arkadaş seçenler pişman olacaklardır:

”Yazıklar olsun bana, keşke falanı dost edinmeseydim!”(Furkan,28).

O gün, Allah'a karşı gelmekten sakınanlar dışında, dost olanlar (bile) birbirlerine düşman kesilirler.”(Zuhruf,67).

-Hergün namazda 40 kez okuduğumuz Fatiha suresiyle Rabbimizden şunu istiyoruz:” Bizi doğru yola ilet; kendilerine nimet verdiklerinin yoluna, gazaba uğrayanların ve sapmışlarınkine değil.”(Fatiha,6,-7).

      Günümüz Müslümanlarından bazıları Peygamberler,Şehitler,Sıddıklar ve Salihler ile beraber olmuyor tam tersine gazaba uğrayanlarla ve sapmışlarla beraber olmakta direniyor.

      Ve şunu unutmayın”Kişi sevdiğiyle beraber olacaktır.”(Hadisi Şerif).

      Ve herkes kimi sevdiğine baksın.Zira son pişmanlık fayda vermeyecektir.

Abdulvasih DURAN