1299 İnegöllü Kitabımız için önsöz yazan, zamanın İnegöl Kent Konseyi Başkanı Haydar Carrah’ın yazısını paylaşıyorum:

“İNEGÖL, Marmara Bölgesinde doğuda Eskişehir, batıda Bursa ili bulunan Anadolu coğrafyasının medeniyetlere tanık olmuş güzide ilçelerinden biridir. Doğudan batıya bir geçiş güzergahında bulunan bu güzide ilçe birçok uygarlığı bağrında barındırmıştır. Tabi bu uygarlıkları oluşturan önemli şahsiyetleri de.

Ertuğrul Gazi önderliğinde Orta Asya’dan gelip bu toprakları vatan kılan atalarımızın ilk uğrak yerlerinden biri olmuştur. Bu nedenledir ki o günden bu güne bu topraklarda tarihe mal olmuş birçok önemli isme yurt olmuştur.

İnegöl, sadece Osmanlı Devleti'nin kuruluşuna sahne olan yerlerden biri olarak kalmayıp aynı zamanda Kurtuluş Savaşının verildiği, düşmanın yakıp ama yenilip kaçtığı zor günlere ve savaşlara da tanıklık etmiştir. Bu yönüyle de tarihin şanlı sayfalarında kendine yer edinmiştir.

Bir taraftan tarihin kendine biçtiği bu rollerin yanında İnegöl doğal güzellikleriyle, tarihi dokusuyla, turizmiyle, ormanlarıyla, gezinti yerleri ve kaplıcalarıyla da Anadolu’nun güzelliklerini bünyesinde bulunduran bir ilçe olagelmiştir.

Tarihi ve doğal güzellikleri bu derece önemli olan İnegöl, geçmişten günümüze çok saygın şahsiyetler de yetiştirmiştir.

Anadolu’yu bin yıldan uzun bir süre kendine yurt edinen milletimiz geçmişte olduğu gibi bugün de ilme irfana sanata bilime gereken saygı ve vefayı göstermiş ve göstermektedir.

Biz İnegöl Kent Konseyi olarak bu saygı ve vefanın bir nişanesi olarak İnegöl’de yetişip milletin ortak değerlerinden olan ilim ve sanat dünyasının önemli birer ferdi olmuş değerli İnegöllüleri bir Ansiklopedide bir araya getirmek gibi bir çalışmanın içerisinde olduk.

Tarihimizin ve coğrafyamızın önemli tarihlerinden olan 1299 yılının önemine binaen bu çalışmamızda 1299 şahsiyete yer verdik.

İlim irfan dünyasından sanata, ekonomiden siyasete, belediyecilikten esnaflığa, askerlikten spora bir çok alanda ün yapmış, bu Kadim kente katkı sağlamış, iz bırakmış değerli İnegöllüleri bir araya getirmeye çalıştık.

Herkesin evinde ve Derneğinde bulundurması gereken İNEGÖL Ansiklopedisi, inanıyorum ki bu Kentte yaşayan insanlara Tarih ve Kent bilinci de verecektir. Zira bizler, Bu kentte yaşayan herkesin İnegöl'e bir vefa borcu olduğuna inanıyoruz.

Çalışmalarımızda bizden maddi-manevi hiçbir desteğini esirgemeyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Alinur AKTAŞ beye ve İnegöl belediye başkanımız Sayın Alper TABAN beye çok teşekkür ediyorum.

Bu mükemmel eser, on yıllara varan birikimi, araştırmaları ve gece gündüz çalışmalarıyla Sayın Turhan ŞAHİN’e aittir. Bu Ansiklopedi bir nevi İnegöl'ün kimliğidir. Ve inanıyorum ki bu kentte yaşayan insanların Turhan ŞAHİN'e bir şükran borcu vardır. Kendisinden farklı konularda yeni çalışmalar da bekliyoruz.

Kent konseyi Tarih ve Turizm Çalışma Grubu başkanı olarak birlikte çalıştığımız Turhan ŞAHİN'e, İNEGÖL 'e böyle mükemmel bir eser hediye ettiği için Konsey Ailesi olarak çok teşekkür ediyoruz.

Farklı projelerde buluşmak ümidiyle...

Haydar CERRAH

İnegöl Kent Konseyi Başkanı