Adlarımız; kültürel ve bireysel kimliğimizi yansıtmanın dışında, karışıklığı ve yanılmayı da ortadan kaldırmaya yarar. Günümüz dünyasında, ad verme olgusundan yoksun herhangi bir topluluk da yoktur. Eski Türklerde adın kutsal olduğuna inanılır, ad koyma ile ilgili çeşitli törenler ve gelenekler uygulanırdı.

İslamiyet sonrası da ad koyma uygulaması toplumumuzdaki önemini yitirmeden sürdürdü. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisinde Yrd. Doç. Dr. Süheyla Sarıtaş’ın yaptırdığı bir araştırma yer alıyor.

489 öğrenci üzerinde yapılan araştırmaya göre Toplumumuzdaki Ad Koyma Kriterleri: Aileden birinin anısını yaşatmak için (% 25), Dini anlamı olanlar (% 22), Anlamı güzel olduğu için (% 21), Ailenin hoşuna gittiği için (% 13), Kardeşinin adıyla uyumlu olduğu için (% 5), Ailelerin çocuk özleminden duyulan adlar (% 5), Çok sevilen birinin adı olduğu için konulan adlar (% 4), Tarihi ve edebi adlar olduğu için (% 2), Diğer (% 3) şeklindedir.

Tuttuğu takımın futbolcularının adlarını çocuklarına verenimiz de az değildir.

İlçemizde çocuklarına Basri, Cem, Selçuk koyan Fenerbahçelileri, Metin, Fatih, Eser koyan Galatasaraylıları, Ulvi, Alpay, Sergen koyan Beşiktaşlıları, Mesut, Ersel, Sedat koyan Bursasporluları tanıyoruz.

Başka futbolcu ve takım ismi örneklerini de ekleyebiliriz.İsmi yaşatılan bir diğer takımımız da Demirspor’dur. Merhum İsa İncebay uzun yıllar futbolcu ve yönetici olarak hizmet ettiği Demirspor ismini, oğluna “Demir” adını vererek yaşatmak istemiştir.

1974 doğumlu Demir İncebay da, Demirspor ismini günümüzde de yaşatmak için sosyal medya ve sosyal hayatta faaliyetlerini sürdürmektedir. Demir İncebay-Doğan Şengöz (Demir İncebay Arşivi)

Oğullarına; Galatasaraylı Mustafa Durak; Fatih-Eser, Fenerbahçeli Kenan Çevikkul Cem-Selçuk, Beşiktaşlı Hüseyin Taşkıran ise Ulvi-Alpay adlarını vermişlerdir. Görüldüğü gibi İki oğluna da tuttuğu takımdan isim koyan baba örnekleri de vardır.

İlçemizde rastladığımız, özgün sayılabilecek bir uygulama ise ilçe takımın adını çocuklarına ad olarak koyanlarımız olmuştur. Doğansporda uzun yıllar futbolculuk ve yöneticilik yapmış Merhum Mustafa Şengöz 1947 doğumlu oğluna Doğan adını vermiş, Merhum Doğan Şengöz’de futbolcu ve yönetici olarak uzun yıllar Doğanspor’un hizmetinde bulunmuştur.

Aynı şekilde Doğanspor’a uzun yıllar futbolcu ve antrenör olarak hizmet etmiş Merhum Fikret Taşkıner, 1982 doğumlu oğluna “Doğan” adını koymuştur.

Bir diğer örnek de Doğan Uysal’dır. Uzun yıllar Doğansporda futbol oynayan Merhum Naci Uysal’da 1987 doğumlu oğluna “Doğan” adını koyarak takımlarına olan bağlılıklarını ifade etmişlerdir.

TURHAN ŞAHİN'İN İNEGÖL'DE FUTBOLUN 100 YILI isimli eserinden düzenlenip yayına hazırlanmıştır.