Osmanlı ile Amerika Arasında Bir Garip Deve Ticareti Öyküsü: İzmir'li Hacı Ali, Nasıl 'Hi Jolly' Oldu?Amerika'nın güneybatısında bir hikaye anlatılır. Sizin yerinize Amerika'yı keşfeden bir kahramanın hikayesi... Bu, yıllar önce Amerika'ya gönderilen Osmanlı torunu, Hacı Ali'nin hikayesidir.Abd ve Meksika arasında savaş çıkınca nakliye çöl şartlarında imkansız hale gelince Amerika Osmanlı'dan yardım ister ve dönemin padişahı 35 deve ve beş bakıcısıni ücretsiz yollar.Oamanli uzaktaki bu ülkeye askeri yardım yapmış olur .Simdi bu gerçek hikayeyi sizlerle paylaşıyoruz.

1830'larda Amerikan öncülerin ve yerleşimcilerin batıya göç etmesiyle başlar hikaye. Atlar, katırlar ve eşeklerle nakliye yapmaya çalışan Amerikalılar zorlu çöl şartlarıyla başa çıkamaz. Çareyi çöl şartlarında dayanıklı develerde bulurlar. Ancak Amerika'da deve yoktur ve Osmanlı'dan yardım isterler.Dönemin padişahı bu talebi yanıtsız bırakmaz ve Amerika'ya iki deve hibe eder. Bu develeri almaya gelen ekip birkaç şehre daha uğrayarak daha fazla deve satın alır.

Yolları son olarak İzmir'e düşer. Hacı Ali'de İzmir'in önemli deve bakıcılarındandır. Gerçek ismi Philip Tedro, Müslüman olduktan sonra hacca gitmiş ve Hacı Ali adını almış İzmirli bir Rumdur. Hacı Ali ve 5 Türk deve bakıcısı develeriyle birlikte Amerika'nın yolunu tutarlar. Amerikalılar Hacı Ali ismini telaffuz etmekte zorlanınca, bizim Hacı Ali olur Hi Jolly...Osmanlı'dan getirilen develerle Amerikan ordusunda bir deve birliği kurulur. Bu birliğin başında Hi Jolly vardır.

Hi Jolly bu birliğin düzenlenmesinde ve ordu içerisinde işlevli bir şekilde kullanılmasında önemli bir rol oynamıştır. Deve birliklerinin başında bulunarak savaşın önemli kimliklerinden biri olmuştur. Amerika'nın

En İyi Nakliyecisi

Uzun yıllar Amerikan ordusuna hizmet veren ve Vahşi Batının çöllerinde görevden göreve koşan Hi Jolly, halkın gözünde saygın bir hale gelmiştir. O dönemde Amerika'nın en iyi nakliyecisi olarak anılmıştır. Zorlu yolların en güvenilir kılavuzudur artık.

Amerikan ordusundaki görevinden sonra Hi Jolly İzmir'e geri dönmek yerine Meksikalı Gertrudis Serna ile evlenip Amerika'da develeriyle ticarete atılmıştır. Aynı başarısını bu alana da taşıyarak Amerika'nın zorlu şartlarında insanlar için taşımacılık ve kılavuzluk yapmaya devam etmiştir. Texas ve California arasında çölün zorluklarına aldırış etmeden birçok nakliye görevini başarıyla yerine getirmiştir Hi Jolly.

Zorlu mesafeleri ve engelleri aşarak insanları mekanlara mekanları insanlara kavuşturmuştur ömrü boyunca.

Anadolu'nun samimiyeti dürüstlükle birleşince

Hi Jolly nakliye işinde dürüstlük ve güven simgesi olmuştur.

Güven ve Dürüstlüğün

Simgesi Anıt Mezar

Öyle ki Amerikalıların Hi Jolly'e duyduğu saygı ve sevgi onun adına bir anıt yaptırılmasına vesile olmuştur.

Anıttaki levhada Hi Jolly'nin hikayesi yazılıdır. Hi Jolly'yi anlatan bir şarkı bile yazılmıştır. Her yıl 10 Ocak'ta anıtın bulunduğu Arizona, Quartzsite'da Hi Jolly adına bir festival bile düzenlenmektedir.