Türkiye'de her 10 kişiden biri multipl skleroz (MS) hastası

Türkiye'de her 10 kişiden biri multipl skleroz (MS) hastası. Nöroloji Uzmanı Dr. Esra Taşkıran, MS hastalığının özellikle 20-40 yaş aralığındaki kadınlarda daha sık görüldüğünü belirtti. Dr. Taşkıran, "Siz de MS hastası olabilirsiniz" uyarısında bulundu.

Genc Gazete Ms Hastalik Saglik (1)

MS Hastalığının Belirtileri nedir?

MS hastalığı, bağışıklık sisteminin omurilik ve beyinde çok sayıda plak oluşturması ile ortaya çıkan kronik inflamatuar bir hastalıktır. Dr. Esra Taşkıran, "24 saat süren göz bozukluğu, bir kolda veya bacakta güçsüzlük, yürümede dengesizlik, idrar kaçırma gibi belirtilerle kendini gösterir" dedi.

“Dünyada 3 milyona yakın, Türkiye’de ise yaklaşık 82 bin MS hastası var. Her 10 kişiden biri MS hastası diyebiliriz.”
Taşkıran: "MS, görme bulanıklığı, çift görme, görüntünün kayması gibi görme bozuklukları, bir kolda bacakta ya da her iki bacakta güçsüzlük, yürümede dengesizlik, bir veya iki elde titreme, uyuşma, idrar kaçırma ya da yapamama, cinsel disfonksiyon gibi belirtilerle kendini göstermektedir. " dedi.

Genc Gazete Ms Hastalik Saglik (3)

MS Belirtileri nasıl seyrediyor?

MS hastalığının belirtileri genellikle alevlenme ve düzelmelerle seyreder. Ataklar başlangıç döneminde tamamen düzelme gösterebilir ancak ilerleyen yıllarda bazı belirtiler kalıcı hale gelebilir. Dr. Taşkıran, "Ataklar genellikle saatler içinde ortaya çıkar ve 24 saatten uzun sürer" şeklinde konuştu.

MS hastalığı, farklı hastalıkları taklit edebildiği için tanı konulması karmaşık olabilir. Dr. Taşkıran, "Tanıda MRG ve beyin omurilik sıvısının incelenmesi yararlıdır" dedi.

Genc Gazete Ms Hastalik Saglik (4)

MS Hastalığının Nedenleri

MS'de Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik yatkınlık, enfeksiyonlar, D vitamini düşüklüğü ve sigara kullanımı gibi çevresel faktörler önemli rol oynar. Dr. Taşkıran, "Pasif içiciler dahil Sigaranın hastalık seyrinde ve tedavi yanıtında önemli olduğunu gösteren kanıtlar artmaktadır" diye belirtti.

"Özelikle sigaranın pasif içicilik dahil hastalığın ortaya çıkışında, hastalık seyrinde ve tedavi yanıtında önemli olduğunu gösteren kanıtlar giderek artmaktadır"

Genc Gazete Ms Hastalik Saglik (9)

MS hastalığı hakkında yanlış bilinenler

Dr. Taşkıran, MS hastalığı hakkında yanlış bilinenleri şu şekilde sıraladı:

Multipl skleroz bulaşıcı değildir, genetik geçişli değildir, çocuk sahibi olmayı engellemez, öldürücü değildir ve ruhsal bir hastalık değildir. MS tedavi edilebilir bir hastalıktır.”

Genc Gazete Ms Hastalik Saglik (8)

MS Tedavisinde Yeni Gelişmeler

MS hastalığının tedavisinde büyük ilerlemeler kaydedildiğini belirten Dr. Taşkıran, "Dünyadaki tüm tedavi seçenekleri Türkiye’de de bulunmaktadır. Enjeksiyon, oral tabletler ve infüzyon tedavileri ile hastalık aktivitesi azaltılmaktadır" dedi. Engellilik oranı yüksek olan hastalarda aktif ve sürekli fizik tedavi önemlidir.

Genc Gazete Ms Hastalik Saglik (7)

Kaynak: İHA