Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tuncer Güney, göz sağlığı konusundaki önemli öneri ve tavsiyelerde bulundu. Güney, özellikle çocuklarda erken yaşta tedavi başlanmasının önemine dikkat çekerken, yetişkinlerin de düzenli kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.

Göz Sağlığı için 12 Altın Öneri

1. Düzenli Muayene

Güney,

"Çocuklar ile 40 yaş üstü olanlar her yıl bir kez muayene olmalı. Çocukluk çağında var olan göz bozuklukları, şaşılık gibi hastalıkların tedavisine ilk 6 yaş içinde başlanmalı."

dedi.

2. Dijital Cihaz Kullanımı

Artan bilgisayar, cep telefonu ve tablet kullanımının göz sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Güney, düzenli aralıklarla göz dinlendirme önerisinde bulundu.

3. Gözlük Kullanımı

"Gözlük kullanıyorum göz numaram büyür, gözüm tembelleşir"

inanışının yanıltıcı olduğunu ve gözlüğün doğru kullanımının görme konforunu artırdığını söyledi.

Sonbaharda Göz Sağlığı İçin Alınması Gereken Önlemler

4. Düzenli Uyku ve Beslenme

Uyku düzeni ve dengeli beslenmenin göz sağlığına olumlu etkilerini vurgulayan Güney, Akdeniz tipi beslenmeyi önerdi.

5. Spor ve Meditasyon

Ruhsal ve fiziksel sağlığın korunması adına spor, yürüyüş ve meditasyonun önemine dikkat çekti.

6. Diyabet ve Obezite

Güney,

"Çoğunlukla obezite ile ilişkili olan diyabet hastalığı diğer organlarda yaptığı damar bozuklukları gibi göz damarlarını da etkileyerek kronik, tedavisi zor göz hastalıklarına neden olur."

şeklinde uyardı.

GÖZLÜK (5)

Sağlık Turizmi: Dünya Çapında Yükselen Trend Sağlık Turizmi: Dünya Çapında Yükselen Trend

7-Tuncer Güney, sigara ve alkolün de katarakt ve sarı nokta hastalığının gelişimini hızlandırdığını, ayrıca ışığın zararlı bölümü olan ultraviyoleden korunulması gerektiğini belirtti.

8-Gözlerin beklenmedik kazalardan korunmasının önemine değinen Güney, 'Kaynak ustaları, sanayide, inşaat ve benzeri iş yerlerinde çalışanlar evde tamirat/tadilat işlerinde koruyucu maske, gözlük kullanın.

9-Ev temizliği yaparken çamaşır suyu gibi kimyasallardan ve ağzı kapaklı gazlı içecekleri açarken gözlerinizi koruyun. Çocuklarınızı kesici, delici, sivri uçlu maddelerden uzak tutun.' ifadelerini kullandı.

GÖZLÜK (6)

10-'Ekran mesafesine, ekran ayarlarına ve oturuş ergonomisine dikkat edin'

11-'Kontakt lenslerinizi bakım kurallarına uygun ve önerilen kullanım sürelerinden daha uzun kullanmayın. Lenslerinizle uyumayın, akşamları çıkartıp lens solüsyonuna koyun.

12-Göz enfeksiyonu olan birisi varsa yakın temastan kaçınılmasını ifade eden Güney, 'Ellerinizi yeterli sürelerde ve bol sabunla yıkayın. Temas yüzeylerini (kapı kolları) alkol bazlı dezenfektanlarla temizleyin, kağıt havlu kullanın ve kişisel eşyalarınızı ayırın

Op. Dr. Güney'in vurguladığı bu önemli adımlarla göz sağlığınızı korumak sizin elinizde. Düzenli kontroller, doğru yaşam alışkanlıkları ve dikkat edilmesi gereken hususlarla göz sağlığınızı en üst seviyede tutabilirsiniz.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR