İnegöl de yerel basınında 3yıl, aktif çalıştım. Bursa, basınında, ilk dijital fotoğraf makinesini ben kullanarak başlattım. Yıl 2000 filmli makinelerden kurtulup, dijital, floppy disketli fotoğraf makinesi satın aldırarak, İnegöl'de, Bursa'da, dahi hiç bir yerel basında yokken ben kullanmaya başlayınca diğer muhabir dostlarımız beni taklit, takip etmeye başladılar.
Bugüne dek, yurt içi ve yurt dışında pek çok fotoğraf yarışmalarına katıldım. Pek çok fotoğraflarım, ödüller, mansiyon, kazandı bazıları da, sergilemede yer aldı. Fotoğraf sanatına ağırlık verdim. İnegöl, Bursa, İstanbul, Balıkesir, Şansı Urfa vb. farklı şehirlerde, ilk yurt dışı fotoğraf sergimi 2005 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gazi Mağosa şehrinde 7 günlük fotoğraf sergimi gerçekleştirdim. Bu sergi sayesinde Bursa'mızı, Türkiye'den farklı 50 adet fotoğraflarımla tanıttım. Bu sergi sayesinde, yavru vatanımı yakından tanıma fırsatı buldum. Bol fotoğraf ve video belgesel çekme fırsatı buldum.
Bugüne dek; Bursa'mıza ve gittiğim yerlerde ait geniş fotoğraf ve video arşivine sahip oldum. Gazetecilik hayatım; Bu gazeteyi bıraktıktan son yerel gazetenin iflas ettiğini öğrendim. Ulusal medyada, Bursa'da iki binli yıllarda, ekonomi gazetesi ve sosyete dergisinde bir yıl muhabirlik yaptım. Bahsettiğim yazılı ve görsel basından geleceği parlak olmadığından, güvenilir olmadıklarından, menfaatlerime ters düştüğünden kendim ayrıldım.
İnegöl halkı için, TRT yayınlarının İnegöl'de izlenmesi için Alanyurt vericiler bölgesine özel anten takılarak TRT TV , radyo yayınları net izlenmesini sağladım. İnegöl'deki kültür derneklerinin yaz aylarındaki festivallerini ulusal, televizyonlara 45 dakikalık belgesel tarzda hazırlayarak yayınlatarak, yıllarca İnegöl'ün tanıtımına katkıda bulunduk.
Oylat mağarasını turizme biz tanıttık. Eski Kaymakam sn. Erdoğan Bektaş zamanında, Oylat mağarası turizme kapalıyken, İnegöllü, 7 kişilik ekibimizle İsaörenli, Salim ,merhum Süleyman Baştar, Ali, olmak üzere ve benim özel davetimle CNN Türk, gezgin programını İnegöl'e 2 günlük geziye teşrif ettiler. İnegöl Sevdamız sayesinde İnegöl'ün dağların kayaların altında saklı güzellikler, 7 uyurlar misali uyanmasını sağladık. Bunları bilen var, takdir eden yok ilçemizde.
Önce İnegöl de sonra oylat ve mağara çekimleri yapıldı. Bir haftada iki defa İnegöl, ertesi hafta iki defa İnegöl belgeselleri sayesine dünyaya, tek kuruş vermeden tanıtımı yapıldı. 2 yıl sonra kaymakamımız, oylat mağarasının özelleştirilerek turizme açılması sağlandı.
İnegöl Dömez köyü civarında tarihi bölgenin fotoğraflarını, Kurşunlu travertenleri oluşumu Bakmaca'nın turizme kazandırılması için o dönemin kültür bakanı ! Dilekçe ile göndererek arkeolojik kazılar yapılması için belge, fotoğraf yolladım. Maalesef, bu bölgede yıllardır, hiç bir gelişme olmadı sadece Dömez'in ilgili bölgesi sit alanı ilan edildi.
özel projelerim; İnsanlık, Türkiye'min yararına değişik projeler hazırlıyorum. En büyük projem, Ülkemizin 1000 yıllık içme suyu, tarımsal sulama projem, çok amaçlı, Çanakkale 100. Yıl köprüsüydü. Bu yıl İstanbul da Anadolu Yakası'nda, daha önceden açtığım şirin ve hareketli kültür merkezinde fotoğraf sergimi açmayı düşünüyorum. Bir kaç yıldır araştırmalarım devam ediyor.
"Bir zaman İnegöl " adlı bol fotoğraflı, ilginç insanlarla yapmakta olduğum, söyleşi, röportajlarımı, diğer kitabımda ise bu güne dek yazdığım farklı konulardaki şiirlerimi kitaplaştırarak, aynı matbaada basılmasını sağlayarak, İnegöl'ümüz için gelerek nesillere önemli eseri 2026 yılında kazandırmayı planlıyorum.
Halen İnegöl de bağımsız fotoğraf çekimleri yapmaya devam ediyorum.
Hüseyin Oral