Türkiye'de hayvancılık üretimin düşmesiyle beraber ülke genelinde hızlı şekilde artan enflasyonla birlikte kırmızı et piyasasında artış devam ediyor.

Enflasyon nedeniyle kırmızı et piyasasındaki artış sürüyor

Türkiye genelinde yaşanan kırmızı et krizi devam ederken fiyatlarda yaşanan artışlar devam ediyor. Hayvancılıkta yeterince üretimin olmamasından dolayı yeteri kadar kırmızı et üretimi de yapamıyoruz. 

Enflasyon nedeniyle kırmızı et piyasasındaki artış sürüyor

Türkiye de kırmızı et ihtiyacını karşılayamadığı için kırmızı et piyasasında yaşanan fiyat dengesizliği devam ediyor. Konuyla alakalı olarak ETBİR Başkanı Ahmet Yücesan fiyatlarla alakalı bilgilendirme yaptı.

Enflasyon nedeniyle kırmızı et piyasasındaki artış sürüyor

ETBİR Başkanı Ahmet Yücesan, et krizinin salgınla birlikte başladığı ve o dönem arz-talep dengesi ciddi şekilde bozulduğuna dikkatleri çekti.

Enflasyon nedeniyle kırmızı et piyasasındaki artış sürüyor

“İhracat Rakamları Takdire Şayan” “İhracat Rakamları Takdire Şayan”

Süt ve süt ürünleri gıda enflasyonuna etkisinin yüksek olduğunu söyleyen Yücesan, “Enflasyonu düşük göstermek için süt fiyatları baskılandı. Sütten bir türlü gelir elde edemeyen vatandaşlar genç hayvanlarını kesime göndermek zorunda kaldı.

Süt fiyatların baskılanması yaratmış olduğu krizin geri dönülmez olduğu düşünülemedi. Kendi üretimimiz feci şekilde baltalandı. Salgın ve sonrasında zaman çok iyi yönetilebilirdi. 

2019 yılında başlayan aşırı hayvan kesiminin etkileri devam etmekle birlikte. Sonuç itibaren üretimde azalma devam ediyor. 

Bir hayvanın yetişmesi en az 3 yıl sürüyor. Önümüzdeki yıl da azalma devam edecek.” Yücesan, yurtiçinde toplam tüketimin yüzde 10-15’inin ithalatla karşılandığını belirterek, “Şu an Avrupa Birliği ülkelerinde et, Güney Amerika ülkelerinden canlı hayvan ithalatı yapılıyor. Aynı zamanda besi hayvanı ithalatı da yapılıyor. Onların yetişmesi de zaman alacak.”

SERBEST PİYASADA KIRMIZI ET FİYATLARI

Türkiye'de serbest piyasada ortalama dana karkas fiyatları ise şöyle

Ege Bölgesi: 265,55 TL/Kg

Akdeniz Bölgesi: 272,80 TL/Kg

Marmara Bölgesi: 266,99 TL/Kg

İç Anadolu Bölgesi: 250,00 TL/Kg

Doğu Anadolu Bölgesi: 249,99 TL/Kg

Güneydoğu Anadolu Bölgesi: 239,00 TL/Kg

Karadeniz Bölgesi: 255,45 TL/Kg