BYD Seal U DM-i, Avrupa'dan önce Türkiye’de satışa çıktı! BYD Seal U DM-i, Avrupa'dan önce Türkiye’de satışa çıktı!

Elektrikli otomobil pazarı, Türkiye'deki tüketiciler için olumlu gelişmelere sahne oluyor. Otomobil devi Stellantis'in, Çinli elektrikli otomobil üreticisi Leapmotor'un T03 modelini Polonya'da üreteceği ve bu sayede aracın Türkiye'deki fiyatının önemli ölçüde düşeceği bildirildi. Reuters'ın haberine göre, bu hareket Türkiye'de elektrikli otomobil satın almak isteyenler için "şeker gibi" bir haber olarak nitelendiriliyor.

Stellantis, Leapmotor'a geçtiğimiz yıl 1,5 milyar euro yatırım yaparak yüzde 20 hisse satın almıştı. Şimdi ise Leapmotor'un T03 modelini Avrupa'da, Polonya'nın Tychy şehrindeki fabrikada üretmeyi planlıyor. Üretimin 2023 yılının ikinci çeyreğinde başlaması ve ilk etapta Çin'den getirilen parçaların Polonya'da birleştirilmesi hedefleniyor.

Leapmotor T03'ün Avrupa üretimi, özellikle Türkiye pazarı için önemli bir fırsat sunuyor. Çünkü, Mart 2023'te Resmi Gazete'de yayımlanan bir Cumhurbaşkanı Kararı ile Çin'den ithal edilen elektrikli otomobillere %40 ilave gümrük vergisi getirilmişti. Bu vergi, Çinli otomobillerin Türkiye'deki fiyatlarını önemli ölçüde artırmıştı. Ulu Motor CEO'su Mahmut Ulubaş'a göre, bu vergi olmadan Leapmotor T03'ün fiyatı 200 bin TL daha ucuz olabilirdi.

Polonya'da üretilecek Leapmotor T03, Türkiye'ye Avrupa'dan ithal edileceği için bu ilave gümrük vergisinden muaf tutulacak. Şu anda 899.000 TL olan Leapmotor T03'ün fiyatının, yüzde 40 ilave gümrük vergisinin düşürülmesiyle 681.060 TL'ye kadar gerilemesi bekleniyor. Bu durum, Leapmotor T03'ü Türkiye'nin en ucuz elektrikli otomobilleri arasına sokabilir.

Kaynak: Haber Merkezi