Dijital ekran kullanımının artması ve açık havada geçirilen sürenin azalmasıyla birlikte çocukluk çağında başlayan miyopi (uzağı görememe) hızla yaygınlaşıyor. Uzmanlar, tedavi edilmeyen miyopinin kalıcı görme tembelliğine yol açabileceği konusunda uyarırken, Dünya Sağlık Örgütü 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yarısının miyop olabileceğini öngörüyor.

Erken yaşta başlıyor
Genellikle 5 ila 16 yaş arasında ortaya çıkan miyopi, göz küresinin normalden uzun olması sonucu görüntünün retinanın önünde odaklanmasıyla gelişiyor. Uzak nesnelerin bulanık görülmesine neden olan bu rahatsızlık, genetik, çevresel ve davranışsal faktörlerin birleşimiyle oluşuyor. Özellikle uzun süre ekran karşısında kalmak, açık havada yetersiz zaman geçirmek ve gün ışığından uzak kalmak, çocuklarda miyopiyi tetikliyor.
“Şehir yaşamı riski artırıyor”
İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fahrettin Akay, son yıllarda miyopi vakalarındaki artışa dikkat çekti:
“Geçmişte oran yüzde 25 civarındayken 2000’lerde yüzde 36’ya çıktı. 2050’de bu oranın yüzde 40’lara ulaşması bekleniyor. Şehir yaşamı, gün ışığından az yararlanmak ve ekran karşısında geçirilen uzun süreler bu artışta önemli etkenler. Çocukların dışarıda vakit geçirmeleri teşvik edilmeli, ekran süreleri ise sınırlanmalı.”

Görme tembelliğine yol açabilir
Prof. Dr. Akay, okul çağı öncesinde çocukların görme bozukluklarını ifade edemediğini belirterek şu uyarıyı yaptı:
“Çocuğun televizyonu yakından izlemesi, gözlerini kısarak bakması, cihazlara fazla yaklaşması ve gözlerde sulanma ya da kızarıklık şikayetleri önemli belirtilerdir. Erken dönemde tedavi edilmezse bu durum ömür boyu sürebilecek görme tembelliğine yol açabilir.”
Her 10 çocuktan 3’ü gözlük takıyor
Gözlük kullanım oranlarının da arttığını kaydeden Akay, “Artık okullarda her 10 çocuktan 3’ü gözlük kullanıyor. Kız çocuklarında estetik kaygılar nedeniyle kontakt lens tercih edilebiliyor. Bu nedenle ailelerin çocuklarını düzenli göz muayenesine götürmeleri büyük önem taşıyor” dedi.




