Dünya genelinde birçok sektörde kullanılan ve "dünyanın en pahalı baharatı" olarak bilinen safran, bu yıl zorlu hava koşulları nedeniyle hasatta değişikliklere yol açtı. Ancak bu, onun popülerliğini ve değerini azaltmıyor.

Tarihi Geçmişiyle Safran

Osmanlı’dan Bizans’a, 3 bin 500 yıllık geçmişiyle safran, her dönemde önemini koruyarak ticarete konu olmuştur. İster soğuk havalarda ısıtan sıcak bir içecek olsun, isterse sağlık yararları için kullanılsın, safran her daim hayatımızda.

Kanserden astıma, cilt sorunlarından hormon dengesizliklerine kadar birçok alanda fayda sağlayan safran, aynı zamanda "mutluluk iksiri" olarak da bilinir.

Safran Festivali ve Turizme Katkısı

SAFTİD Başkanı Şebnem Urgancıoğlu Ergüder, safran festivalinin kente olan katkılarından bahsederken, bu yılki yoğunluğun safranın popülerliğini gösterdiğini vurguladı.

Fiyatlar ve Üretim

İlçenin en büyük safran üreticisi İsmail Yılmaz, bu yılın hasadının önceki yıllara göre daha kısa olacağını, ancak safranın gram fiyatının muhtemelen 250 lira olacağını belirtti.

Yılmaz, safran üretiminin yanı sıra safranın yurt dışından da büyük ilgi gördüğünü, dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerin olduğunu aktardı.

20 Gündür Kayıp Adamın Cesedi Gömülü Halde Bulundu! 20 Gündür Kayıp Adamın Cesedi Gömülü Halde Bulundu!

Doktordan Çiftçiye Dönüşen Nail Eren

Antalya’da doktorluğu bırakan Nail Eren, Safranbolu’ya yerleşip safran yetiştiriciliğine başladı. Eren, daha büyük arazilerde safran üretimi yapmayı planlıyor.

Bu eşsiz bitki, sadece mutfaklarımızda değil, aynı zamanda tarihimizde, kültürümüzde ve ekonomimizde de önemli bir yere sahiptir.