İsrail'in en genç ve uzun süre görev yapan katil başbakanının hayatına özet bir bakış.

Doğum tarihi : 21.Ekim.1949

Yaşı: 74 

Burcu : Terazi

 Doğum yeri : Tel Aviv

israil katil netanyahu (5)

Litvanya Yahudileri ile Akrabalık

Benyamin Netanyahu 21 Ekim 1949 tarihinde Tel Aviv'de Zila ve Benzion Netanyahu çiftinin oğlu olarak dünyaya geldi. Netanyahular Litvanya Yahudileriyle akrabadır.

Netanyahu'nun abisi Yonatan 1976'da Entebbe Operasyonu sırasında öldürüldü.

Netanyahu 14 yaşındayken ailesi ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti.

filistin gazze israil 07 (1)

Benyamin Netanyahu, İsrail'in en genç başbakanı olarak tarihe geçti ve uzun süreli iktidarı boyunca birçok tartışmaya imza attı. "Bibi" lakabıyla tanınan bu cani lider, İsrail siyasetinde önemli bir figür ve katil olarak tarihe geçti.

Katil Netanyahu'nun siyasi kariyeri, aile geçmişi ve İsrail'in tarihindeki rolü üzerine bir incelemeyi paylaşıyoruz.

israil katil netanyahu (4)

Netanyahu'nun Siyasi Mirası ve Tartışmalar

Erken Yaşlarda Gösterdiği Liderlik Yetenekleri

Katil Netanyahu, genç yaşlarda Amerika'da eğitim aldıktan sonra İsrail'e dönerek İsrail'in katil ordusunda görev aldı. 

1956-1958 yılları arasında ve 1963-1967 yılları arasında ABD’de Philedelphia eyaletinde yaşayan Netanyahu, 1967 senesinde liseden mezun oldu ve İsrail'e geri döndü. Geri döndükten sonra İsrail Güvenlik Kuvvetlerine yazıldı.

israil katil netanyahu (3)

Mobilya Pazarlamacısı

Akademik kariyeri için sürekli Amerika'ya gidip gelen Netanyahu, mezuniyet sonrası  İsrail’e döndü ve siyasete atılmadan önce bir mobilya şirketinde kısa bir süre pazarlamacılık yaptı.

filistin gazze israil 07 (8)

İsrail'in Güvenlik ve Dış Politikasındaki Etkisi

Katil Netanyahu, hem askeri hem de siyasi kariyeri boyunca İsrail'in terör dolu saldırı ve dış politikasına büyük katkılarda bulundu. Onun döneminde İsrail, birçok hukuk dışı askeri ve diplomatik hamle gerçekleştirdi.

israil katil netanyahu (2)

Karışık Bir Siyasi Miras

"Netanyahu'nun siyasi mirası, tartışmalarla dolu. Onun kararları, İsrail'in terör dolu dış politikasını şekillendirdiği kadar, iç siyasette de büyük yankılar uyandırdı."

Yeniden Seçim ve Süregelen Etki

18 Haziran 1996 - 6 Temmuz 1999 tarihleri arasında ilk defa Başbakanlığa seçilen Netanyahu 31 Mart 2009'da tekrar göreve geldi. 

Psikolojiye Bu Kitaplarla Farklı Bir Açıdan Bakacaksınız! Psikolojiye Bu Kitaplarla Farklı Bir Açıdan Bakacaksınız!

bm israil yalani filistin gazze (4)

1996’da İsrail’in en genç başbakanı oldu. Görevi süresince diğer İsrail Başbakanları gibi Filistin halkına zulmetti ve işgal ettikleri topraklarında terör estirdi.

Seçim çalışmalarında hep iktidara gelirse Hamas’ı yoketme vaadinde bulundu.

Netanyahu, birkaç kez iktidardan düşse de, her seferinde güçlü bir şekilde geri döndü. 

israil katil netanyahu (1)

Ağlama duvarı tüneli

Ağlama duvarı tünelinin yeniden açılması yönünde verdiği talimatın ardından, Filistinliler ve İsrailliler arasında başlayan çatışmalarda onlarca sivil insanın ölmesine sebep oldu.

Netanyahu, 31 Mart 2009'dan 13 Haziran 2021'e kadar aralıksız 12 yıl başbakanlık görevini yürüterek İsrail tarihinin en uzun süre görevde kalan başbakanı oldu.

Katil Netanyahu'nun 12 yıllık iktidarı döneminde, İsrail ordusu, 2012'de "Savunma Sütunu" ve 2014'te "Koruyucu Hat" adını verdiği harekatların yanı sıra Gazze Şeridi'ne çeşitli terör saldırıları düzenledi.

AA-20231110-32790808-32790807-ISRAILIN_SALDIRILARINDA_GAZZE_SERIDINDE_238_OKUL_ZARAR_GORDU_60I_TAMAMEN_HIZMET_DISI_KALDI

İsrail, Netanyahu'nun liderliğinde 2020'de Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Sudan ve Fas ile normalleşme anlaşmaları imzaladı.

Netanyahu, hakkındaki yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma davalarından "Görevdeyken yargılanan ilk İsrail Başbakanı" olarak tarihe geçti. 2023 yılında iktidardan tekrar düşmek üzere idi. İşgal ettikleri Filistin topraklarına tekrar saldırı emri vererek sarsılan iktidarını uzatmaya çalıştı.

gazze filistin 03 (4)

Ekim-Kasım 2023 yılında Filistin topraklarında ve Gazze'de, tarihin en kanlı katliamlarına imza atarak çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 10 binden fazla masum insanı katlettirdi.

Netanyahu'nun cinayet dolu hayatı ve siyasi kariyeri, sadece İsrail için değil, dünya siyaseti için de kanlı bir leke olarak tarihe geçti.

AA-20231110-32791310-32791309-ISRAILIN_GAZZEYE_DUZENLEDIGI_SALDIRILARDA_CAN_KAYBI_11_BIN_78E_CIKTI

Editör: Haber Merkezi