ABD'li otomobil üreticisi Tesla, 2023 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 20 artışla 484 bin 507 adet otomobil satışı gerçekleştirdi ve dünya genelindeki elektrikli araç pazarında etkileyici bir performans sergiledi.

Elon Musk'a ait olan ABD'li Tesla markası tahtı sallandı

Ancak, Çin merkezli otomobil üreticisi BYD, özellikle Aralık ayında gösterdiği yüzde 70'lik büyüme ile dikkat çekti ve 526 bin 409 adet araç satışıyla Tesla'nın önüne geçti.

Taksim'e yürümeye çalışan gruplara polis müdahalesi Taksim'e yürümeye çalışan gruplara polis müdahalesi

Çinli BYD'nin bu başarısı, Çin'in elektrikli araç (EV) sektöründe güçlü bir konuma sahip olduğunu gösteriyor. Hargreaves Lansdown'un para ve piyasalar yetkilisi Susannah Streeter, bu rekabeti "elektrikli araç sektörünün ne kadar rekabet haline geldiğinin yeni kanıtı" olarak değerlendirdi ve Çin'in artan kullanıcı kitlesine vurgu yaptı.

Streeter, BYD'nin küresel çapta daha fazla tanınması gerektiğini belirtirken, "BYD, adını hiç duymadığımız büyük bir marka olduğunu iddia ediyordu, ancak Çin'de bilinen bir marka ve dünya çapında elektrikli araç satışları artarken izlenmesi gereken bir marka" ifadelerini kullandı.

Tesla, 2023 yılında 1,8 milyon otomobil satışını gerçekleştirerek önceki yıla göre yüzde 38'lik bir artış elde etti. Ancak, Elon Musk'un koyduğu 2 milyonluk hedefe ulaşamadı.

BYD'nin 2023 yılında plug-in hibritler de dahil olmak üzere toplam 3 milyon otomobil satışı yapması, şirketi "yeni enerji araçları" alanında "dünya şampiyonu" olarak konumlandırdı.

Tesla, 790 milyar dolarlık piyasa değeriyle hala dünyanın en değerli otomobil markası ve üreticisi konumunu sürdürüyor. Ancak Çinli rakibi BYD'nin hızla yükselmesi, elektrikli araç sektöründeki rekabetin daha da kızıştığını gösteriyor.

Editör: İHSAN KURAN