Türkiye'nin dokuma haritasında Buldan Bezi

 "Türkiye Dokuma Atlası" projesi kapsamında yer alan Buldan bezi, hiçbir kimyasal kullanılmadan doğal boyalarla renklendirilerek Anadolu'nun dokuma geleneğini modern dünyaya taşıyor.

Projede Ankara Sofu, Edirne Kırmızısı gibi geleneksel dokumalarla birlikte anılan Buldan bezinin çevre dostu üretimi, çağdaş tasarımlara ilham kaynağı oluyor.

Genç Gazete Buldan Bezine Ilgi Artıyor (8)

Yüzyılların mirası Buldan Bezine yeniden hayat veriyor

Denizli'nin Buldan ilçesi, dokumacılıkta önemli bir merkez olarak öne çıkarken, Buldan bezi de yüzyıllar öncesine dayanan mirasıyla dikkat çekiyor. Geçmişte ilkel tezgahlarla başlayan bu serüven, modern dokumacılık teknikleriyle devam ediyor.

Genç Gazete Buldan Bezine Ilgi Artıyor (3)

Milattan önce 6 bin yılına kadar dayanan ve 1779 yılına kadar ilkel tezgahların kullanıldığı Buldan’da başlayan modern dokumacılık, 1951 yılında ise ilk motorlu tezgahlarla yeni bir boyut kazandı.

Genç Gazete Buldan Bezine Ilgi Artıyor (2)

Özellikle 1951'den sonra motorlu tezgahların devreye girmesiyle birlikte Buldan bezi, uluslararası alanda da tanınır hale geldi.

Buldan bezi, 1970'li yıllardan bu yana Almanya, Fransa ve Belçika başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç edilmeye devam ediliyor.

Genç Gazete Buldan Bezine Ilgi Artıyor (1)

Buldan Bezi Coğrafi İşaret belgesiyle korunuyor

Buldan Ticaret Odası tarafından Coğrafi İşaret patenti alınan Buldan bezi, bölgesel dokuma kültürünü koruma altına alıyor. Hale Efeoğlu liderliğindeki Efesan Tekstil, bu kumaşı kullanarak hem yurt içinde hem de yurt dışında büyük ilgi gören ürünler üretiyor. Efeoğlu'nun belirttiğine göre, Buldan bezi, yazın serinlik ve kışın sıcaklık sağlamasıyla biliniyor ve artık sadece giyimde değil, ev tekstilinde de tercih ediliyor.

Genç Gazete Buldan Bezine Ilgi Artıyor (6)

 Anadolu dokumaları arasında yer alan Ankara Sofu, Edirne kırmızısı, Hatay ipeği, Antep Kutnusu, Muğla dastarı, Şal Şapik, Ehram, Beledi gibi dokumalardan hazırlanan örnekler, Denizli Buldan bezinin doğal boyalı dokuması çağdaş tasarımlara dönüştürüldü.

“Buldan bezi yüzde yüz pamuk, kıvrak iplikten bürümcük şeklinde dokunur. Yazın serin kışın sıcak tutar. Gayet güzel doğal bir kumaştır.” - Hale Efeoğlu
Genç Gazete Buldan Bezine Ilgi Artıyor (5)

Efeoğlu, “Denizli bölgesinde Hierapolis ve Laodikya’yı da kapsayan tarihi kral yolunun ilk adımları Buldan beziyle atılmıştır. İşletmemizde 1920’li yıllardan sonra önce el tezgahıyla 1950’li yıllardan sonra da elektrikli ve otomatik tezgahlarda üretimine devam edilmiştir. Buldan bezi yüzde yüz pamuk, kıvrak iplikten bürümcük şeklinde dokunur. Yazın serin kışın sıcak tutar. Gayet güzel doğal bir kumaştır. Önceleri sadece yıkama yapılıp renklendirilen Buldan bezini artık baskı yöntemiyle de çeşitlendirebiliyoruz. Evliya Çelebi’nin de seyahatnamesinde ‘Buldan’da beyaz bez dokunuyordu’ diye bahsettiği Buldan bezine ilgi her geçen gün artıyor. Özellikle yazın kullanılmasının sebebi ise pamuklu yapısından dolayı teri emen özelliğidir. Son yıllarda özellikle giyim alanının dışında iç çamaşırı, ev tekstili gibi alanlarda kullanılmaya başlanmıştır. Buldan bezi organik bir ürün olduğu için doğaya, bitkilere ve hayvanlara her an gibi bir zararı kesinlikle yoktur. Doğada ise çok kısa süre içerisinde çözündüğü için herhangi bir kirlilik bırakmaz” diye konuştu.

Genç Gazete Buldan Bezine Ilgi Artıyor (4)

Türkiye Dokuma Atlası çerçevesinde düzenlenen etkinliklerde, Buldan bezinin desen ve renkleri dünyanın dört bir yanından gelen büyükelçiler ve tasarımcılar tarafından beğeniyle karşılandı. Bu projeler, Buldan bezinin sadece bir kumaş olmanın ötesinde, bir kültür ve sanat ürünü olarak kabul edilmesini sağlıyor.

Kaynak: İHA