Toksoplazma gondii adlı parazitin insan sağlığı üzerinde olan etkileri yıllardan beri birçok bilim adamı tarafından araştırılan bir konu olmuştur.

Bu parazite aman dikkat: Kedilerden bulaşıyor

Parzitin adı ise Toksoplazma yani gondii tek hücreli bir mikroorganizmadır. Genellikle kedilerde oluşmakla birlikte meydana gelir  ve bazı çiftlik hayvanlarını da enfekte edebilir. Toksoplazma her ne kadar hayvanlarda ürese bile, insanları da enfekte edebilen bir hastalık çeşididir. 

Bu parazite aman dikkat: Kedilerden bulaşıyor

Toksoplazma, hayvanlardan insanlara direk temas yoluyla bulaşmaz fakat hayvan dışkısıyla birlikte, dışkının bulaştığı eşyalar yoluyla veya enfekte olan çiftlik hayvanlarının az pişmiş olarak besin yoluyla tüketilmesiyle bulaşabilir. Bu parazit latent olarakta tabir edilir çünkü vücutta sessizce bulunabilir ve semptomlar hemen belli etmez.

Bu parazite aman dikkat: Kedilerden bulaşıyor

Hamileler Aman Dikkat

Özellikle hamile kadınların doğum sonrasına kadar kedi dışkısından muhakkak uzak durması ve az pişmiş ya da çiğ et tüketmemeleri gerekmektedir. Toksoplazma (gondii) hamile kadınlarda düşük riskine karşı ya da bebeklerde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen bir hastalıktır. 

COVID Aşısının O Yan Etkisi Mahkeme Belgelerinde Kabul Edildi : AstraZeneca'dan İtiraf COVID Aşısının O Yan Etkisi Mahkeme Belgelerinde Kabul Edildi : AstraZeneca'dan İtiraf

Toksoplazma aynı zamanda gözde retina enfeksiyonuna neden olabileceği gibi görme sinirine ya da görme merkezine çok ciddi zararlar verebilir. Tedavi edilmediği zaman hastada görme kaybı oluşabilir. 

Nedenleri

Toksoplazmanın insanlara bulaşmasının nedenlerinden biri de kedi dışkısıdır. Özellikle toksoplazma paraziti içeren kedi dışkısıyla temas edilmemesi yönünde çok önemlidir.  

Enfekte olmuş kedi dışkısıyla birlikte temas edildikten sonra yanlışlıkla ağzınıza dokunursanız parazitleri yutabilirsiniz. Özellikle avlanan ya da çiğ et ürünleriyle beslenen kedilerin toksoplazma barındırma olasılığı diğer evcil kedilere göre çok daha yüksektir. Bazen pastörize edilmemiş süt ürünlerinde bile aynı şekilde parazit içerebilir. 

Çiğ etle temas eden araç gereçler muhakkak iyice yıkanmalı 

Çiğ etle temas eden bıçak, kesme tahtası ya da kullanılan kaplar, kısacası bütün mutfak gereçleri sıcak ve sabunlu suyla iyice yıkanmalıdır. Toksoplazma meyve ve sebzelerin yüzeyinde bulunabilir. Bu sebeple alınan tüm meyve ve sebzeler yıkamadan tüketilmemelidir.

Toksoplazma Belirtileri

Vücut ağrısı

Lenf düğümlerinin şişmesi

Baş ağrısı

Ateş

Yorgunluk

Şiddetli Belirtileri

Baş ağrısı

Bilinç bulanıklığı

Bulanık görme

Konfüzyon

Vücut kontrolünü kaybetme

Nöbetler

Tüberküloza benzeyen akciğer problemleri ya da AIDS'li kişilerde görülen Pneumocystis jiroveci pnömonisi Retinanızın şiddetli iltihabının neden olduğu bulanık görme (oküler toksoplazmoz) ve görme kaybı.