Ayetler ve Bilimsel Gerçekler

Dünya'nın Yuvarlak Formu

 "Ardından yerküreyi yuvarlayıp döşedi. Sizin ve hayvanlarınızın geçimi için yerden suyunu ve bitkilerini çıkardı. Dağları yerleştirdi."

Naziat Suresi 30-31. Ayetlerinde geçen "dahv" kelimesinin köklerinden türetilen kelimeler, "yuvarlaklık" ve "devekuşu yumurtası" anlamlarına geliyor. Bu, Dünya'nın geoit (kutuplardan basık, küremsi) şekline dikkat çekiyor.

uzay astronot (3)-1

Evrensel Döngülerin İşaretleri

" Allah, gökleri ve yeri hak ile yarattı. Geceyi gündüzün üzerine örtüyor, gündüzü de gecenin üzerine sarıyor. Güneşi ve ayı emri altına almıştır. Her biri belli bir süreye kadar akıp gider. Dikkat et! O, azîzdir, ve çok bağışlayandır."  

"Allah geceyi gündüze dolar, gündüzü de geceye dolar." ayetindeki ifadeler, gece ve gündüzün oluşumu ile Dünya'nın dönüşünün ilişkisine işaret ediyor. (Zümer Suresi 5. Ayet)

Gece ve gündüzün birbirine örtülüp sarılmasıyla, sürelerinin uzayıp kısaldığına yerin yuvarlaklığına, hem kendi hem de güneş etrafında döndüğüne işaret edilmiştir. 

uzay astronot (5)-1

Kozmik Ölçekler ve Mükemmellik

"Ey cin ve insan toplulukları! Göklerin ve yerin çerçevesinden çıkıp gitmeye gücünüz yetiyorsa geçin. Ancak büyük bir güçle çıkıp gidebilirsiniz."

Rahman Suresi 33. ayetinde geçen kurutlar kavramı çaplar ve yuvarlak anlamına gelen Arapça bir kelimedir.

uzay kainat (7)

Dünya'nın Dönüş Yönü ve Bulutların Hareketi

 "Sen dağları görürsün de, onları yerinde durur sanırsın. Oysa onlar bulutların yürümesi gibi yürümektedirler. (Bu,) her şeyi sapasağlam yapan Allah'ın sanatıdır. Şüphesiz ki O, yaptıklarınızdan tamamıyla haberdardır."  

Neml suresindeki bu 88.ayet, Dünya'nın batıdan doğuya dönüş yönünü ve bulut kümelerinin hareket yönünü anlamak için önemli ipuçları veriyor.

uzay evren (1)-1

Dini gün ve gecelerde, Kandil gecelerinde çocuklarımızla neler yapabiliriz? Dini gün ve gecelerde, Kandil gecelerinde çocuklarımızla neler yapabiliriz?
“Gece de bir alamettir onlara. Ondan gündüzü soyar çıkarırız.”(Yâsîn, 36/37)

Bu ayet, gündüz ve gece döngüsünün Dünya'nın küresel yapısından kaynaklandığına işaret ediyor. Çünkü bu ayette geçen sehl kelimesi Arapça yuvarlak birşeyi soymak anlamındadır.

uzay kainat (3)

İnanç ve bilimin kesişim noktasında, Kur'an ayetlerinin çağlar ötesi bilgeliğini ve bilimsel doğruları nasıl barındırdığını görmek mümkün. Bu, sadece dini bir metin olarak değil, aynı zamanda evrensel bilgilerin bir kaynağı olarak Kur'an'ın önemini vurguluyor.

Kur'an'ın edebi ve bilimsel mucizeleri, onun sadece bir döneme ait olmadığını, zaman ve mekanı aşan evrensel bir mesaj taşıdığını gösteriyor.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR