2024 Kurban Bayramı Ne Zaman? Bayram Tatili Kaç Gün? 2024 Kurban Bayramı Ne Zaman? Bayram Tatili Kaç Gün?

Sokak köpekleri sorununa çözüm arayışı kapsamında, dört bakanlık tarafından hazırlanan kapsamlı bir çalışma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunuldu. Bu çalışma, sokak köpeklerinin neden olduğu çeşitli sorunları ve çözüm önerilerini içeren önemli tespitler ve rakamlarla dolu. İşte raporda yer alan bazı önemli veriler:

55 Ölüm:

Son beş yılda hayvana çarpma sonucu meydana gelen trafik kazaları istatistikleri dikkat çekici. Bu süre zarfında 3 bin 534 trafik kazası, 55 ölüm ve 5 bin 147 yaralanma vakası yaşandı.

Kuduz Riski:

Türkiye, kuduz riski bakımından Afrika ve Asya ülkeleri ile aynı yüksek risk kategorisinde yer alıyor. 2018-2022 yılları arasında kuduz riskli temas sayısı ortalama 260 bin 606 iken, 2023 yılında bu sayı 437 bin 601'e çıktı. Son 20 yılda toplam 4 milyon kuduz riskli temas ve 30 kuduz vakası rapor edildi.

84 Milyar Liralık Mama:

Son beş yılda iç piyasada 36 milyar lira değerinde 893 bin ton köpek maması üretildi. Aynı dönemde 1,5 milyar dolar (48 milyar TL) değerinde 937 bin ton köpek maması ithal edildi. Böylece toplam mama maliyeti 84 milyar lirayı buldu.

Turistlere Uyarı:

İngiltere, ABD ve birçok ülke, Türkiye'ye seyahat edecek vatandaşlarına kuduz riski ve sahipsiz köpeklerden kaynaklı tehlikelere karşı uyarıda bulunuyor. Evcil hayvanlarını Avrupa'ya götürmek isteyen Türk vatandaşlarından ise hayvanlarına ilişkin kuduz testi isteniyor.

Maliyet Yüksek:

Barınaklarda kalan bir köpeğin aylık beslenme ve bakım giderleri yaklaşık 3 bin 500 lira olarak hesaplanıyor. Bir köpeğin yakalama maliyeti yaklaşık bin 500 lira, kısırlaştırma maliyeti ise yaklaşık 630 lira.

2 Milyon Köpek:

Türkiye'de yaklaşık 2 milyon civarında sokak köpeği olduğu düşünülüyor. Köpeklerin yıl içerisinde 1-2 kez doğum yaparak her seferinde 6-8 yavru doğurdukları göz önüne alındığında, köpek sayısının kısa sürede artış gösterdiği öngörülüyor.

Öneriler ve Çözüm Yolları:

Bu kapsamlı çalışmanın, sokak köpekleri sorununa kalıcı ve etkili çözümler sunmayı hedeflediği belirtiliyor. Hazırlanan yasa teklifinin önümüzdeki haftalarda Meclis Başkanlığı'na sunulması bekleniyor.

Hazırlanan bu rapor, sokak köpekleri sorununa dair önemli veriler ve çözüm önerileri sunarak, kamuoyunun ve yetkililerin dikkatini çekmeyi amaçlıyor.

Kaynak: Sabah