Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, programlarının ana hedefinin dezenflasyon olduğunu belirterek kur hedeflerinin bulunmadığını ifade etti. Şimşek, başarılı dezenflasyon programlarında kurun reel olarak değerlendiğini kaydetti.

Ekonomik Göstergeler ve Dezenflasyon Hedefi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda, ekonomik göstergelere dair yorumlarda bulundu. "Programımızın ana hedefi dezenflasyondur" diyen Şimşek, açık veya örtülü bir kur hedefi olmadığını belirtti. Ülke tecrübelerinin, başarılı dezenflasyon programlarında kurun reel olarak değerlendiğini gösterdiğini ifade eden Şimşek, "Kural bazlı ve öngörülebilir politikalarımız başarıya ulaştıkça güven daha da artıyor, portföy tercihleri TL’ye yöneliyor ve ülkemize kaynak girişi hızlanıyor" dedi.

TL Varlıklara Artan Yabancı İlgisi

Şimşek, TL varlıklara yabancı ilgisinin arttığını vurgulayarak, bankalar ve reel sektörün yurtdışından uzun vadeli ve daha uygun koşullu kaynak sağladığını belirtti. "Çok taraflı bankalardan dış finansman imkânlarımız da artıyor. Bu kaynaklar sadece kısa vadeli finansal yatırıma değil, üretim ve ihracata da yöneliyor" diye ekledi.

Uluslararası Sermaye Girişi

Bakan Şimşek, programlarının olumlu sonuçlarının görülmeye devam ettikçe, uluslararası sermaye girişinin vadesinin daha da uzayacağını ifade etti. Türkiye’de yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin portföy tercihleri ve artan dış kaynak girişi sayesinde rezervlerin güçlendiğini belirtti. Şimşek, program hedefleri doğrultusunda makro finansal istikrarı koruyacak ve güçlendirecek adımlar atmaya devam edeceklerini söyledi.

Kaynak: Dünya Gazetesi