2024 yılında Muharrem Ayı başlangıcı ne zaman?

2024 yılı Hicri yılbaşı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verilerine göre 7 Temmuz 2024 Pazar günü olacak.

Muharrem ayının ilk günü aynı zamanda Hicri yılın başlangıcıdır.

Muharrem kelimesi Arapça hürmet edilen anlamındadır. Bu ay, Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah’ın ayı diye nitelendirilmiştir (Müslim, Sıyâm, 202)

asure-malzemeleri-nelerdi-490_2

Aşure Günü Tarihi ne zaman?

2024 yılında Aşure Günü, 17 Temmuz Çarşamba gününe denk gelmektedir.

Aşure Günü, İslam tarihinde birçok önemli olayı barındıran Muharrem ayının onuncu günüdür.

asure-tarifi

Aşure'nin Tarihçesi ve önemi nedir?

Aşure günü, İslam inancına göre peygamberlerin hayatına dair birçok önemli hadisenin yaşandığı Muharrem ayının 10. günüdür.
Nuh'un Gemisi'nin karaya oturduğu Cudi Dağı'nda, elde kalan tahıllar ve bakliyatlar karıştırılarak aşure çorbası elde edilmiştir. O günden beri ve o günün anısına aşure yapıldığına inanılmaktadır.

Ayrıca, Aşure Günü, Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) torunu Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edildiği gündür.  Aşure günü Kerbela şehitleri anılır. Aşurede hiçbir hayvansal ürün bulunmaz. Ehl-i Beyt aşıkları, Muharrem ayı içerisinde yas tutarlar ve  et ürünü tüketmek veya kurban kesmek hoş karşılanmaz.

Yeryüzünde bozgunculuk yapan 9 kişi kim? Kuran haber veriyor Yeryüzünde bozgunculuk yapan 9 kişi kim? Kuran haber veriyor

traditional-delicious-turkish-dessert-ashura-asure (1)

Aşure'nin faydaları nelerdir?

Aşure, sağlıklı ve besleyici bir tatlıdır. İçeriğindeki bitkisel malzemeler sayesinde kalp sağlığını destekler, bağışıklığı güçlendirir ve büyümeyi destekler.

Ayrıca, içindeki kuru kayısı, kuru incir ve ceviz gibi malzemeler sayesinde bağırsak hareketlerini kolaylaştırır. B vitamini türevleri ile de zihinsel fonksiyonların berraklaşmasına katkıda bulunur.

asure-06

Aşure günü orucu var mı?

Aşure, dayanışma, birlik ve hoşgörünün simgesidir.
Aşure günü oruç tutmak sünnettir.

Resûlullah Efendimiz (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu müslümanlara tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69)

“Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm, 202-203; Ebû Dâvûd, Savm, 55; Tirmizî, Savm, 40)

Genç Gazete Davud Orucu Nedir Davut Orucu Ne Zaman Tutulur Iftar Sahur (6)

Hz. Peygamber (s.a.s.) Medine’ye gelince, yahudilerin âşûrâ gününde oruç tuttuklarını görmüş ve “Bu gün niçin oruç tutuyorsunuz?” diye sormuştu. “Bu, hayırlı bir gündür. Allah, o günde Benî İsrâil’i düşmanlarından kurtardı.  Hz. Mûsâ o gün oruç tuttu.” dediklerinde Resûlullah da (s.a.s.) “Ben Mûsâ’ya sizden daha yakınım.” buyurup o gün oruç tuttu ve müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm, 12)

Genç Gazete Ramazan Oruç Sahur Iftar Bayram (4)

Hz. Peygamber efendimiz (s.a.v.) Yahudilere muhalefet etmek için bu orucun 2 gün tutulmasının, Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu veya onuncu ve on birinci günlerinde tutulmasının daha doğru olacağına işaret etmiştir.

“Âşûrâ günü orucunun önceki yılın günahlarına keffâret olacağını zannederim.” (Tirmizî, Savm, 48) 

Kaynak: Din İşleri Yüksek Kurulu