Son dönemlerde sıfır araç fiyatlarında yaşanan düşüşler hakkında Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık'tan çarpıcı açıklamalar geldi. Başkan Yanık, bu düşüşün nedenlerini ve araç piyasasının geleceğini ele aldı.

OTO (3)

Araç Fiyatları Neden Düşüyor?

Geçmişten Günümüze Araç Fiyatlarında Yaşanan Dalgalanmalar

Yanık, çip ve korona virüs krizinin ardından bayilerin araç fiyatlarını ciddi manada artırdığını belirtti.

“Bir takım grup, 'Türkiye’de sıfır araç gelmiyor' yönünde yapılan haberler sonucunda piyasayı gerdi. Afaki fiyatlardan araç sattı."

Dedi. Bunun yanında Ticaret Bakanlığı'nın yönetmelikleri ile piyasadaki dengesizliğin nedenleri arasında olduğunu söyledi.

OTO (4)

Yeni Yönetmelik ve Araç Fiyatlarına Etkisi

Yanık, 6 ay 6 bin kilometre yönetmeliğinin getirilmesi ile bayilerin ellerinde araç biriktiğini ve bu nedenle araç fiyatlarının normale dönmeye başladığını ifade etti.

Otomotiv sanayide ilk çeyrek raporu Otomotiv sanayide ilk çeyrek raporu

İkinci El Piyasası ve Yönetmelik Kararının Etkisi

“Burada yıllardır galerici esnafı suçlu gösterildi. Sıfır bayiler ile ortak çalışarak araç satmaları piyasayı yükseltmişti. Yönetmelik kararıyla araçlar normal fiyatlarına dönmeye başladı.” şeklinde belirtti.

OTO (5)

Araç Kredi Oranları ve Piyasaya Etkisi

Bankaların Rolü ve Faiz Oranları

Bankaların yüksek faiz oranları ve ikinci ele kredi vermeme politikalarının sektörü durma noktasına getirdiğini belirten Yanık, bu durumun 1-2 ay sonra aşılacağına inandığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanının Kredi Oranlarına Dair Açıklamaları

Yanık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın araç kredi oranlarının düşürülmesi ve vadesinin artırılması yönünde görüşmeler yapıldığını beyan ettiğini belirtti.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR