26 Kasım 2024 Cuma Hutbesi: Mülk Sûresinden Mesajlar

Muhterem Müslümanlar!

Bugün, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen konuyla beraber, Cuma hutbemizi "Mülk Sûresinden Mesajlar" başlığı altında gerçekleştireceğiz. Kur’an-ı Kerim’in altmış yedinci sûresi olan Mülk sûresi, Rabbimizin yaratılışındaki muazzam güç ve dengeyi vurgulayarak, O'nun mutlak kudretini anlatan kıymetli bir ayettir.

Aziz Müminler!

Mülk sûresinin ilk ayetinde, "Mülkü, hükümrânlığı elinde bulunduran Allah ne yücedir. O’nun her şeye gücü yeter." buyrularak, her şeyin yaratıcısının sadece Allah olduğu vurgulanmaktadır. Bizlere düşen, Rabbimizin kudretine teslim olmak ve O'nun rahmetine, yardımına her zaman muhtaç olduğumuzu bilerek yaşamaktır.

Zilkade ayı ne zaman? Zilkade ayının önemi nedir? Zilkade ayı ne zaman? Zilkade ayının önemi nedir?

Kıymetli Müslümanlar!

Mülk sûresi, dünyanın geçici bir imtihan yer olduğunu hatırlatır. İkinci ayetinde, "Allah, hanginizin işini daha güzel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır. O, mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır." denilerek, hayatımızın bir imtihan olduğu ve ölümün de bu imtihanın bir parçası olduğu vurgulanır. Sağlık, hastalık, sevinç, üzüntü; hepsi birer imtihandır ve önemli olan bu imtihanları iman, bilinç ve metanetle geçebilmektir.

Değerli Müminler!

Mülk sûresi, kâinatın düzeninin, Rabbimizin varlığına ve birliğine işaret ettiğini öğretir. Ancak Rabbimizin çağrısına kulak vermeyen inkârcıları uyararak, zalimlerin mahşer gününde büyük bir pişmanlık içinde olacaklarını ifade eder. Unutmayalım ki, zalimler dünyada zilletten, ahirette ise cehennemden kurtulamayacaklardır.

Aziz Müslümanlar!

Mülk sûresi aynı zamanda müminlere büyük bir mükâfat vaat eder. Bu mükâfata nail olmak isteyenler, Allah'ın emirlerine riayet edip, yasaklarından kaçınarak İslam ahlakını benimserler. Mazlumların çığlıklarına sessiz kalmazlar, zulme karşı meşru tepkilerini ortaya koyarlar ve zalimlere karşı boykot gibi etkili yöntemleri kullanırlar.

Aziz Müslümanlar!

Mülk sûresi, bütün sözlerimizin, düşüncelerimizin ve eylemlerimizin Allah tarafından bilindiğini hatırlatır. Bizlere düşen, dilimizi, zihnimizi, kalbimizi Rabbimizin rızasına uygun bir şekilde kullanmaktır. Her türlü kötülükten uzak durmak, iyiliği yaymak ve nimetlere şükretmek, Mülk sûresinin öğrettiklerindendir.

Sonuç olarak, Mülk sûresinin mesajlarını hayatımıza yansıtarak, Rabbimizin istediği müminler olabilmek için gayret gösterelim. Hutbemi, Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in şu duasıyla bitiriyorum: “Allah’ım! Senin kudretinle sabaha çıktık, senin kudretinle akşamladık. Senin kudretinle yaşar, senin kudretinle ölürüz. Dönüşümüz de ancak sanadır.”

Rabbim, bizi Mülk sûresinin öğrettiklerini hayata geçirebilenlerden eylesin. Amin.

Editör: İHSAN KURAN