Hayat düz mantıkla anlaşılamayacak kadar zengindir.Örneğin düz mantığa göre sobaya yakın olan yanar ,uzak olan da donar.Oysa aynı şey Güneş için geçerli değildir.Şöyle ki Güneşe yakın olan dağ başları donuyor tam tersine uzak olan ovalar yanıyor (Yani çok sıcaktır).

Hayatın sıkıntıları da tümden kötü sonuç vermezler.Bildiğiniz gibi en değerli ve en pahalı olan elmas, kömürün en derinde olanı ve en sıkıştırılmış halidir.

Bu örneklerde olduğu gibi Edebiyat,Sanat,Bilim ve Din alanındaki insanlar en zor dönemde yetişirler.Ülkemize bakın, en ünlü şairlerimiz,yazarlarımız ve din alimlerimizin nerdeyse büyük bölümü 1800 yılların sonu ile 1900'lü yıllarının ortalarına denk gelen tarihlerde yetişmişlerdir.

Bugün okul kitaplarımızda onların şiirlerini,yazılarını ve ilimlerini okuyoruz.Peki,1800'li yılların sonu ile 1900'lü yılların ortalarında hayat nasıldı?Hatırlayalım:

-Dünya savaşları,

-Balkan savaşları,

-Çanakkale savaşı,

-Kurtuluş savaşı,

-Kıtlık,yokluk v.s.

Ama bu dönemde yaşayan insanlarımız morallerini bozmamış,bir yandan okul okumuş diğer yandan üretimine devam etmişlerdir.

Öyleyse zor zamanlarda ne yapmalı?

1-Sağlam bir inanca/imana sahip olunmalı:Çünkü Allah'ı hesaba katmadan yapılan bütün hesaplar yanlış çıkar ve sonuçsuz kalır.Sağlam bir inanç ve tevekkül insanı huzura götürür.

Bu konu ile ilgili Kur'an'da bir çok ayet vardır:

-"Allah'a tevekkül et, vekil olarak Allah yeter."(Ahzab,3).

-"Sen, o ölümsüz ve daima diri olana (Allah'a) tevekkül et.O'nu her türlü övgüyle yücelterek tesbih et. Kullarının günahlarından hakkıyla haberdar olarak O yeter"(Furkan,58).

-"...Bir kere de karar verip azmettin mi, artık Allah'a tevekkül et, (ona dayanıp

güven). Şüphesiz Allah, tevekkül edenleri sever."(Ali İmran,159).

2-SABIR:Yüce Dinimizin bize emrettiği en önemli hususlardan bir tanesi de sabırdır.Çünkü sabrederek bir çok olaylar ,kavgalar ve cinayetler önlenir.Yine hastalıklar ve acılar karşısında bizi ayakta tutan da yine sabırdır.Kur'an'da sabredenlere büyük mükafatlar vaad ediliyor .

-""Sabretmenize karşılık selam sizlere. Dünya yurdunun sonucu (olan cennet) ne güzeldir!"((Ra'd,24).

-"Ancak sabredip salih amel işleyenler böyle değildir. İşte onlar için bağışlanma ve büyük bir mükafat vardır."(Hud,11)

-"Ey iman edenler! Sabredin. Sabır yarışında düşmanlarınızı geçin. hazırlıklı ve uyanık olun ve Allah'a karşı gelmekten sakının ki kurtuluşa eresiniz."(Ali İmran,200).

3-MORAL ve TEDBİR: Duha suresinde Rabbimiz Resulünü hiçbir zaman terk etmediğini ve yalnız bırakmadığını şu ayetlerle dile getirmektedir:"Rabbin seni terk etmedi, sana darılmadı da"(Duha-3). İnşirah suresinde ise daha da rahatlatan müjdeli ayetler gelmektedir:" Şüphesiz güçlükle beraber bir kolaylık vardır. Gerçekten, güçlükle beraber bir kolaylık vardır."(İnşirah,5-6).

Resulullah'ın (sav) şu Hadisini hiç unutmayalım :"Önce deveni bağla sonra Tevekkül et"Yani tedbirsiz tevekkül olmaz.

4-ÜRETİM:Rabbimiz her şartlar altında çalışmamızı ve üretmemizi istemektedir.Mesleğimiz,işimiz ve yeteneğimiz hangi alanda ise o alanda üretmeye ve kendimizi geliştirmeye devam edeceğiz."İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır. Şüphesiz onun çalışması ileride görülecektir. Sonra da çalışmasının karşılığı kendisine tastamam verilecektir."(Necm,39-41).

UNUTMAYIN: Bizden öncekilerin top sesleri arasında yazdıkları eserleri bizler bugün çay kaşığı sesleri altında okuyoruz.

Abdulvasih DURAN