New York Times'ta yer alan röportajda Geoffrey Hinton, yapay zekanın riskleri hakkında yaptığı açıklamaların ardından Google'daki işinden de ayrıldığını duyurdu.

10 yıldan uzun bir süre Google için çalışan Hinton, 'Kendimi bir bahaneyle avutuyorum. Ben yapmasaydım başkası yapacaktı' dedi.

Türkiye'nin Ulaşım devrimi: Demiryolu ve Metro projeleri Türkiye'nin Ulaşım devrimi: Demiryolu ve Metro projeleri

Hinton geçen ay Google'a istifasını bildirdi. CEO Sundar Pichai ile görüştü. Ancak bu görüşmenin detaylarını açıklamadı.

'Kötü aktörlerin yapay zekayı kötü şeyler için kullanmasını nasıl engelleyebileceğimizi görmek zor' diye konuşan Hinton, yıllarca öğrencileriyle birlikte çalışıp kendi kendine öğrenen bir sinir ağı geliştirmişti. ChatGPT ve Bard'a giden yolu açan adam olduğu söylenebilir.

Röportajda Hinton şu anda Microsoft'un Bing'iyle Google arasındaki şiddetli rekabetin durdurulmasının imkânsız olabileceğini söyledi. Bu rekabet nedeniyle 'neyin doğru neyin yanlış' olduğunun ayırt edilemeyebileceği uyarısında bulundu.

YAPAY ZEKADAN ENDİŞE DUYUYOR

Hinton sadece bundan endişe etmiyor. Yapay zekanın kendi kodunu yazmaya ve çalıştırmaya başladığında insanlığı ortadan kaldırabileceğinden endişe duyuyor.

Hinton, 'Bu şeylerin insanlardan daha akıllı olabileceği fikri de vardı. Buna inananlar mevuttu. Ancak genelde bunun olası olmadığını ya da yakın zamanda gerçekleşemeyeceğini düşünüyorlardı. Ben de öyle düşündüm. 30 ila 50 yıl ya da daha uzun sürer diye düşündüm. Ancak açıkçası artık o kadar da uzak olduğunu düşünmüyorum' diyerek sözlerini tamamladı.