Türkiye'nin sanayi sektöründe yaşanan usta eksikliği, maaş dengelerini değiştiriyor. Bazı ustaların maaşları, müdür seviyesindeki yöneticilerin maaşlarını geçmeye başladı. Tayaş Gıda Genel Müdürü Emre Taycı ve sektör temsilcilerinin açıklamaları, bu yeni trendin boyutlarını gözler önüne seriyor.

Sanayicilerin Usta Bulma Zorluğu ve Maaş Politikaları

Sanayiciler Usta Bulmada Zorlanıyor

Türk sanayiciler, özellikle mavi yakalı çalışanlar ve ustalar bulmakta zorlandıklarını belirtiyor. Tayaş Gıda Genel Müdürü Emre Taycı, "İki haftada 1100’ün üzerinde kişiyle iş görüşmesi yaptık. 380 kişi kabul edildi, işe başlayan 200 kişi, ilk hafta sonrasında ayrılan ise 80 kişi" diyerek durumu özetliyor.

"Ayrılanlar arasında 'TikTok hesabında video paylaşıp daha iyi kazanıyorum' diyenler var. 10 senedir devam eden teknik eleman sorununu artık kabullendik."

Usta ve Müdür Maaşları Arasındaki Dengesizlik

Taycı, "70-80 bin lira maaş alan ustalar var, bazı müdürlerden fazla kazanıyor. Müdürlerimiz, 'ustalar bizden fazla kazanıyor' diye şikayet etmeye başladı" diyerek maaş dengesizliğine dikkat çekiyor.

Çalışma Koşulları ve Göç Sorunu

ARMATÜR Derneği Başkanı Gökhan Turhan, "Çalışanlarımız artık büyük şehirde geçinemedikleri için memleketine gitmeyi tercih ediyor" diyerek çalışma koşulları ve göç sorununa vurgu yapıyor. Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Başkanı Fatih Dursun ise "İşi bırakan memleketine gidiyor ve geri gelmiyor" diye ekliyor.

Editör: Fırat Çelik