Uşak Deprem Riski Nasıl Sınıflandırılıyor?
- ThinkHazard adlı risk değerlendirme platformuna göre Uşak için deprem tehlikesi orta düzeyde kabul ediliyor. Yani şehirde 50 yıllık dönemde “potansiyel yıkıcı sarsıntı” yaşama ihtimali %10’un civarında.
- Yerel kaynaklara göre Uşak, birinci derece en riskli iller arasında yer almıyor; genellikle ikinci derece risk bölgesi olarak değerlendiriliyor.

Uşak’ta Aktif Fay Hatları ve Jeolojik Yapı
- Uşak civarında Simav, Sivaslı ve Güre gibi fay hatları bulunuyor. Bu fay hatları şehrin farklı kesimlerinden geçiyor.
- En yakın aktif fay hattı olarak Kütahya’nın Gediz ilçesi Fay Hattı gösteriliyor. Selendi bölgesi ile Banaz ve bazı “segment fay” alanları da riskli kesimlerde.
- Zemin yapısı da önemli. Uşak’ın bazı bölgeleri için toprağın kumlu veya killi olması nedeniyle sarsıntıların etkisinin artabileceği belirtiliyor.
Geçmişte Yaşanan Sarsıntılar Ne Gösteriyor?
- 30 Eylül 1887’de Banaz’da gerçekleşen büyük bir deprem var. Uşak ve çevresinde ciddi hasara yol açmış. Bu tarihsel kayıt, bölgenin potansiyelini gözler önüne seriyor.
- Kayıtlardaki depremlerin büyüklüğü ve frekansı sınırlı olsa da, özellikle düşük büyüklükte, yerel hissedilen sarsıntılar zaman zaman görülüyor.

Uzmanlara Göre Uşaklılar Ne Yapmalı?
- Yerel yönetimlerin yeni yapılan yapıların deprem yönetmeliğine uygun olmasına özen göstermesi gerekiyor. İnşaat ve yapı denetim sistemi sıkı olmalı.
- Zemin etütleri yapılmalı; hangi bölgelerde zemin yapısının risk oluşturduğu net şekilde belirlenmeli.
- Acil durum planları hazırlanmalı: okullar, hastaneler, kamu binaları için tahliye yolları, toplanma alanları belli olmalı.
- Halk bilinçlendirilmeli; “deprem çantası”, “güvenli alan” gibi kavramlar yaygınlaştırılmalı.
Uşak Riski Nasıl Yönetebilir?
Uşak, Türkiye’nin en yüksek deprem riski taşıyan illerinden değil; fakat “risksiz” de değil. Zemin koşulları, fay hatlarına olan uzaklık ve yapı kalitesi gibi faktörler düşündürücü. En doğru yaklaşım: bilinçli planlama ve önleyici tedbirleri uygulamak.
Kaynak: HABER MERKEZİ





