Açıklama, TUSAŞ CEO’su Mehmet Demiroğlu tarafından uluslararası savunma fuarı kapsamında yapıldı. Verilen bilgilere göre Mayıs ayının başında gerçekleştirilecek SAHA EXPO, şirket için adeta bir vitrin olacak.

Sadece İHA Değil, Yeni Helikopterler de Geliyor

TUSAŞ’ın duyuracağı yenilikler yalnızca kamikaze İHA ile sınırlı değil. Helikopter sınıfında da hem pilotlu hem de insansız yeni platformlar tanıtılacak. Bu da şirketin döner kanatlı hava araçları tarafında yeni bir sayfa açmaya hazırlandığını gösteriyor.
Son yıllarda insansız sistemlerin savaş sahasındaki etkisi düşünüldüğünde, bu projelerin yalnızca Türkiye için değil, ihracat pazarı açısından da önemli bir potansiyel taşıdığı değerlendiriliyor.

Tusaş’tan Mayıs Sürprizi! Yeni Kamikaze İha Ve Helikopterler Sahneye Çıkıyor (4)

“AYAZ” ve “ATLAS” İsimleri Merak Uyandırdı

TUSAŞ’ın yeni kamikaze İHA’sıyla ilgili ilk ipuçları daha önce marka başvurularında ortaya çıkmıştı. “AYAZ” ve “ATLAS” isimleri savunma kulislerinde konuşulmaya başlanmıştı. Özellikle “AYAZ Kamikaze Jet İHA” ifadesi, yeni platformun jet motorlu ve yüksek hızlı bir sistem olabileceği ihtimalini güçlendirdi.
Henüz teknik detaylar netleşmiş değil ancak sektör kaynakları, AYAZ’ın baştan sona kamikaze konseptiyle tasarlanmış özgün bir platform olabileceğini düşünüyor.

ŞİMŞEK’ten Gelen Tecrübe

Google Fotoğraflar’da Yeni Dönem! Metin Yazarak Video Oluşturma Özelliği Kullanıma Açıldı
Google Fotoğraflar’da Yeni Dönem! Metin Yazarak Video Oluşturma Özelliği Kullanıma Açıldı
İçeriği Görüntüle

TUSAŞ’ın kamikaze ve jet motorlu İHA konusundaki deneyimi yeni değil. Daha önce hedef uçak olarak geliştirilen ŞİMŞEK platformu zamanla turbojet motorlu bir İHA’ya dönüştürülmüştü. Ardından SÜPER ŞİMŞEK ve ŞİMŞEK-K gibi daha gelişmiş versiyonlar ortaya çıktı.
Bu sistemler:
* Hava platformlarından bırakılabiliyor,
* Uzun menzilli görev yapabiliyor,
* Güdüm sistemleriyle hassas vuruş kabiliyeti sunuyor.
Özellikle 500 kilometreye kadar menzil iddiaları, bu sınıftaki sistemler için dikkat çekici bir seviye olarak değerlendiriliyor.
Ancak mevcut platformlar çok amaçlı kullanım anlayışıyla geliştirildi. Yani sadece “vur ve imha et” mantığıyla tasarlanmadılar. Yeni geliştirilen sistemin ise doğrudan kamikaze konsepti üzerine kurulu olabileceği konuşuluyor.

Tusaş’tan Mayıs Sürprizi! Yeni Kamikaze İha Ve Helikopterler Sahneye Çıkıyor (1)

Neden Kamikaze İHA?

Son yıllarda kamikaze İHA’lar, yani “dolanan mühimmat” olarak bilinen sistemler, modern savaş doktrininde önemli bir yer edindi.
* Düşük maliyet
* Yüksek hassasiyet
* Riskli bölgelerde insan kaybını azaltma
* Radar izi düşük yapı
gibi avantajlar, bu sistemleri birçok ülke için vazgeçilmez hale getirdi.
Türkiye’nin de bu alandaki kabiliyetini artırması, hem savunma stratejisi hem de ihracat açısından kritik görülüyor.

Tusaş’tan Mayıs Sürprizi! Yeni Kamikaze İha Ve Helikopterler Sahneye Çıkıyor (2)

Mayıs Ayı Kritik Olacak

SAHA EXPO 2026, TUSAŞ’ın yeni projelerini ilk kez resmi olarak sergileyeceği platform olacak. Tanıtımın ardından teknik detaylar, performans verileri ve olası ihracat planlarının daha netleşmesi bekleniyor.
Savunma sanayisinde son yıllarda art arda gelen yerli projeler düşünüldüğünde, Mayıs ayında yapılacak bu tanıtımın sektörde geniş yankı uyandırması sürpriz olmayacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ