Tekne orucu Ramazan ayında çocuklara özel bir uygulamadır. Çocuklara Ramazan ayını sevdirmek, oruç tutma alışkanlığı kazandırmak ve İslam dinini anlatmak amacıyla uygulanmaktadır. Buna çocuk orucu da diyebiliriz.

Genç Gazete Ramazan Günlüğü Çocuk Ve Oruç (2)

Tekne Orucu Nedir?

Çocuklara oruç farz değil. Yaşları gereği oruç tutmaya güçleri ve iradeleri uygun değildir. Küçük yaştaki çocukların günün bir bölümünde çeyrek oruç ya da yarım oruç tutmalarına tekne orucu denir. Tekne orucu bir Osmanlı ve Anadolu geleneğidir.

Çocukların, günün sadece bir bölümünü oruçlu geçirmesi şeklinde uygulanan Tekne Orucu, onlara oruç tutma alışkanlığı kazandırmayı ve Ramazan'ın manevi havasını hissettirmeyi hedefler.

Genç Gazete Tekne Orucu Nedir Ramazan Ve Çocuk Oruç (1)

Tekne Orucunun Uygulanışı ve Süresi nasıldır?

Tekne orucu, çocukların gün içinde belirli bir süre oruç tutmalarını ifade eder. Bu süre, sabahın erken saatlerinden öğle vaktine ya da öğleden iftar saatlerine kadar olabilir.

Genç Gazete Tekne Orucu Nedir Ramazan Ve Çocuk Oruç (2)

Tekne orucunu şu şekillerde uygulayabiliriz:

1-Çocuk ailesi ile birlikte sahura kalkar, sahur sevinci yaşar. Sabah kahvaltısına kadar tekne orucu tutar. Yaşı küçük anasınıfı çocukları için bu uygulanabilir.

2-Çocuk ailesi ile birlikte sahura kalkar, sahur bereketine şahit olur. Öğle ezanına kadar tekne orucu tutar. İlkokul çağındaki çocuklar için bu uygulanabilir.

3- Bir diğer tekne orucu uygulamasında Öğle yemeği çocuk için sahur kabul edilebilir. Çocuk iftara kadar tekne orucu tutar ve ailesi birlikte iftar sevinci yaşar. İlkokul çağındaki çocuklar için bu uygulanabilir.

Genç Gazete Tekne Orucu Nedir Ramazan Ve Çocuk Oruç (7)

4- Tekne orucu her hangi bir, iki öğün arasında uygulanabileceği gibi çocukların yaşına uygun belirlenen saat dilimleri arasında da uygulanabilir. Tekne orucu esnasında çocuklara yiyip içmeme, iyi ve güzel davranışlarda bulunma bilinci kazandırılmaya çalışılır.

5-Çocuklara tekne orucunun iftarında hurma, ramazan pidesi ve sevecekleri yiyecek, içecekler ikram edilir. Hediyeler verilir. Ödüllü yarışmalaryapılır. Sıkmadan ramazan ve oruçla ilgili bilgiler verilir. Hikayeler anlatılır.

6-İsteyen kız çocuklarına başörtüsü, erkek çocuklarına takke verilebilir. Ellerine tesbih, Kuran-ı Kerim almaları sağlanır. Seccade nasıl serilir gösterilir. Abdest gösterilir. Birlikte secde edilip, 2 rekatlık namaz kılınabilir.

7-Tekne orucu evde, Değerler eğitimi kapsamında anasınıflarında ve ilkokullarda uygulanabilir.

Genç Gazete Tekne Orucu Nedir Ramazan Ve Çocuk Oruç (4)

Uzmanlar diyor ki: “Oruç kavramını 6 yaşından küçük çocuklara somut kelimelerle anlatmak, onların anlayışına daha uygun olacaktır. İnanç ve ibadet konuları sevgiyle aktarılmalıdır.”

Genç Gazete Tekne Orucu Nedir Ramazan Ve Çocuk Oruç (5)

Çocuklara, oruç tutmanın manevi değerinin yanı sıra, toplumda yardımlaşma ve paylaşmanın önemi de Tekne orucu geleneğiyle aktarılabilir.

Genç Gazete Tekne Orucu Nedir Ramazan Ve Çocuk Oruç (6)

Genç Gazete Tekne Orucu

Şevval ayı ne zaman bitiyor? Şevval orucu nasıl tutulur? Şevval ayı ne zaman bitiyor? Şevval orucu nasıl tutulur?

Kaynak: Ayhan Talha Bayraktar