Tatil sözcüğü Arapça bir kelime olup anlamı "işi durdurma,hareketsiz,boş" gibi anlamlara gelir.Yine Arapçadan gelen "Atıl" kelimesi de bu kökten gelir. "Bu malzeme burada atıl "durumda " denildiğinde yani boş,kullanımsız halde duruyor demektir.

Terim anlamı ise "Çalışmaya ara verileceği belirtilen süre,dinlenme" gibi anlamlara gelir.

Ülkemizde gerek Dini bayramlar gerekse de Milli ve Mahalli bayramların olduğu günler genellikle tatil edilir.

Malumunuz dünya değişti,nüfus arttı,işler çoğaldı.Eskiden belki birkaç günlük tatil insanların işlerini belki etkilemiyordu.Ancak günümüzde kısa bir tatil bile işlerin birikmesine,aksamasına ve tatilden sonra işlerini haletmek isteyen insanların saatlerce kuyrukta bekleme eziyetlerini yaşamalarına sebebiyet veriyor.

Sanırım Ülkemiz tatillerin en çok olduğu ülkelerden biridir.Şöyle ki:

-1 Ocak Yılbaşı (Tatil),

-23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (Tatil),

-1 Mayıs,Emek ve Dayanışma Günü (Tatil),

-19 Mayıs,Gençlik ve Spor Bayramı (Tatil),

-15 Temmuz,Demokrasi ve Milli Birlik Günü (Tatil),

-30 Ağustos,Zafer Bayramı (Tatil),

-29 Ekim,Cumhuriyet Bayramı (Tatil),

-Ramazan Bayramı (Tatil),

-Kurban Bayramı (Tatil),

-Cumartesi-Pazar (Tatil) v.b.

Bu tatiller ayrıca Pazartesi veya Cuma'ya denk geldiğinde Hafta sonu tatilleriyle birleşerek uzuyor.Özellikle Ramazan ve Kurban Bayramı hafta içerisine denk geldiği zaman hafta sonlarıyla beraber 9 gün tatil yaptığımız çok olmuştur.

Bayramlar elbette ki önemli ve değerli günlerimizdir.Bayramların önemli olması tatil olması anlamına gelmez.Örneğin:Milli bayramlarımızda,ilgili kurumlar kısa bir program hazırlasalar diğer yerler işlerine devam etseler olmaz mı?

Dini Bayramları (Ramazan Bayramı 3 gün ,Kurban Bayramı 4 gün iken) dokuz güne çıkartmanın bir anlamı var mı?

Tatil günlerinin sıklığı nedeniyle insanlar çok zor durumda kalıyorlar.

-Hastaneler de işi olanlar tatil nedeniyle tedavisini yapamıyor.(Hastanenin acil tarafı sınırlı hizmet veriyor),

-Nüfus idaresinde,vergi dairelerinde,mahkemelerde,okullarda,bankalarda v.b.resmi yerlerde işleri olanlar tatilin bitmesini beklemek zorunda kalıyorlar.

-Tatil bittikten sonra biriken işler ve işi birikmiş insanlardan dolayı bu kurumların önünde uzun kuyruklar oluşuyor,saatlerce sıra bekleniyor,bazen de sıra gelmeden mesai bitiyor.

Belki ilginç gelecek ama Cumartesi-Pazar tatili bile artık işlerin aksamasına yol açıyor.

Peki ne yapmalı:

-Milli ve Mahalli Bayramların bir kısmını tatil olmaktan çıkarılmalı,ilgili kurumlar konu ile ilgili programlar düzenlenmelidir.

-Dini Bayramlar hafta içine denk gelse bile sadece Ramazan Bayramı için 3,Kurban Bayramı için 4 gün tatil yapmalı,devamında ki günler Hafta sonu ise bile onun yerine telafi iş başı yapılmalıdır.

-Cumartesi-Pazar günleri genel bir tatil olmaktan çıkarılmalı,bazı özel şirketlerde olduğu gibi resmi çalışanlar haftanın günlerini kendilerine uygun olanını tatil günü seçmelidir.(Örneğin bir grup Pazartesi-Salı,başka grup Çarşamba-Perşembe v.b)

Belki şöyle diyeceksiniz İslam'da da tatil günü Cuma değil mi?

Cuma Müslümanların Bayramıdır ama zorunlu tatil değildir.Ne diyor Yüce Rabbimiz :" Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah'ı çok anın ki kurtuluşa eresiniz.."(Cuma,10).

Cuma namazını kıldıktan sonra çalışmaya devam.Çünkü:" İnsan için, yalnızca çalışmasının, gayretinin, karşılığı vardır"(Necm,39).