Sosyal medya dahil tüm iletişim mecralarında dolaşıma sokulan, teyit.org sitesinin Suriyelilerle ilgili yalan haberleri derlediği yazı dizisine bugün de devam ediyorum.

16) Faturanın Konya'da yaşayan Suriyelinin sudan bedava yararlandığını gösterdiği iddiası

teyit.org'a ihbar olarak gönderilen bir fotoğrafta yer alan ve ödenecek miktarı "0 TL" olan su faturasının Suriyeli bir mülteciye ait olduğu iddia edildi.

Fotoğraftaki faturanın Konya'da yaşayan Suriyeli bir mültecinin sudan bedava yararlandığını gösterdiği iddiası doğru değil. Söz konusu fatura, Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü'nce belirlenmiş 10-12 TL'lik limitin altında olduğu için "0 TL" olarak fiyatlandırılmış. Faturadaki adres, abone numarası, tarih ve isim bilgileri doğru. Fakat iddiada adı geçen kişinin (Kemal El-Ali) aboneliği 1 Ekim 2018 tarihinde sona ermiş. KOSKİ Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgilere göre şu an Kemal El-Ali'nin üzerinde Konya'da herhangi bir su faturası bulunmamakta. 12 Kasım 2018 itibariyle 149315 numaralı yeni abonenin su faturası ise 16.50 TL.

KOSKİ Genel Müdürlüğü Çağrı Merkezi çalışanından Kemal El-Ali'nin Haziran, Temmuz ve Ağustos 2018'e ait fatura borç bilgilerine ulaşıldı. Bu bilgilere göre El-Ali'nin 25 Haziran, 24 Temmuz ve 28 Ağustos 2018 tarihli faturaları sırasıyla 56, 48 ve 58 TL şeklinde fiyatlandırılmış. KOSKİ çalışanı, KOSKİ'de uygulanan abone sınıflandırmasında "ücretsiz yararlandırma" gibi bir durumun söz konusu olmadığını, "indirimli yararlandırmanın" sadece engelli ve şehit-gazi yakını vatandaşlar için geçerli olduğunu ve bunun oranının birim su miktarı üzerinden yüzde 50 olduğunu söyledi.

29 Ekim 2018'de KOSKİ online borç sorgulama ekranına girildiğinde Kemal El-Ali'nin taşındığı evdeki yeni abonenin borç bilgisine ulaşıldı. Yeni abonenin 12 Kasım 2018 itibariyle borcu 16.50 TL. Yeni abonenin isminin ve soy isminin baş harflerine bakıldığında iddia faturadaki Kemal El-Ali olmadığı görülebiliyor.

KOSKİ Genel Müdürlüğü'yle 17 Ekim 2018'de yapılan telefon görüşmesinde KOSKİ yetkilisi, aynı ihbarın kendilerine de ulaştığını ve bunun üzerine ekiplerin adrese gidip sayacı tekrar kontrol ettiklerini de belirtti. KOSKİ, yaptıkları kontroller sonrasında herhangi bir arızanın yahut kaçağın bulunmadığını ve faturanın o tarihte hala "0 TL" görüldüğünü ekledi.

Ayrıntılı analiz için : https://teyit.org/faturanin-konyada-yasayan-suriyelinin-sudan-bedava-yararlandigini-gosterdigi-iddiasi/

17) Fotoğrafın Türk bayrağı yakan Suriyelileri gösterdiği iddiası

Sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafın Türk bayrağı yakan Suriyelileri gösterdiği iddia edildi.

Fakat Türk bayrağını yakan fotoğraftaki grubun Suriyeli olduğu iddiası doğru değil. Fotoğraf, 2015 yılında Irak'ta bulunan Başika Üssü'ne Türkiye'den askeri güçlerin takviye edilmesi üzerine başlayan protestolarda 12 Aralık 2015 tarihinde çekildi.

İddia fotoğrafta görülen bayraklar Irak ve Haşdi Şabi'ye ait.

Ayrıntılı analiz için : https://teyit.org/fotografin-turk-bayragi-yakan-suriyelileri-gosterdigi-iddiasi/

(DEVAM EDECEK)