Sosyal medya dahil tüm iletişim mecralarında dolaşıma sokulan, teyit.org sitesinin Suriyelilerle ilgili yalan haberleri derlediği yazı dizisine bugün de devam ediyorum.

13) Suriye'de organ mafyasının çocukları kaçırdığını gösteren video iddiası.

Sosyal medyada, Suriyeli çocukların organ mafyasının eline düştüğünü ve çocukların organlarının çalındığını gösterdiği iddia edilen bir video yayıldı.

Ancak sosyal medyada yayılan videodaki görüntülerin çocukların organlarını çalan organ mafyasına ait olduğu iddiası gerçeği yansıtmıyor.

Videonun başındaki görüntüler ilk olarak Rusya'nın İdlip'te düzenlediği iddia edilen bir hava saldırısı sonucu yaralanan çocukların görüntüleri olduğu iddia edilerek 11 Aralık 2015 yılında paylaşılmıştı.

Sedyede mavi kıyafetli bir kişinin çocuğu tedavi etmeye çalıştığı ve çocuğun hayatta olduğu montajlanmamış videoda görülüyor.

Videonun sol üst köşesinde bulunan logonun Smart News Agency'e ait olduğunu görmek mümkün. Bu ajans, iddiadaki videoyu YouTube kanalına 11 Aralık 2015 tarihinde yüklemiş. Videonun başlığında ise "İdlip'in güneyinde bulunan Al-Qasabiya köyünde Rus uçakları katliam yaptı" ifadeleri yer alıyor.

Smart News Agency de teyit.org'un sorularına yanıt vererek iddiaların doğru olmadığını videodaki kız ve babasıyla görüştükleri bir röportajın Hawa Smart radyo kanalında yayınladıklarını ifade etti.

Ayrıntılı analiz için : https://teyit.org/suriyede-organ-mafyasinin-cocuklari-kacirdigini-gosteren-video-iddiasi/

14) Fotoğrafın Suriyelilerin Türkiye'ye gelen Afganları protesto ettiğini gösterdiği iddiası

Sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafla Hatay'da yaşayan Suriyeli sığınmacıların Türkiye'ye gelen Afganları protesto ettiği iddia edildi.

Ancak fotoğraftaki Suriyelilerin Türkiye'ye gelen Afganları protesto ettiği ve pankartlarda Afganlara yönelik yazılar yazdığı iddiası doğru değil. Fotoğraf, 2015 yılında Gaziantep'te Rusya'nın Suriye'ye müdahalesini protesto eden Suriyelilere ait olduğu belirtilerek paylaşılmıştı. Fotoğraftaki pankartlar ise montajlanmış.

Ayrıntılı analiz için : https://teyit.org/fotografin-suriyelilerin-turkiyeye-gelen-afganlari-protesto-ettigini-gosterdigi-iddiasi/

15) Suriyeli mültecilere içinde 930 TL bulunan yardım kartı verildiği iddiası.

Sosyal medyada paylaşılan ve teyit.org'a ihbar olarak gönderilen görselde, Suriyeli mültecilere aylık harcamaları için içinde 930 TL bulunan bir kart verildiği iddia edildi. 9 Mayıs'ta Yılmaz Özdil ve Onurlu Yazarlar isimli sayfa tarafından Facebook'a yüklenen görsel şimdiye kadar yaklaşık 60 bin kullanıcı tarafından paylaşıldı.

Suriyeli mültecilere yardım amaçlı olarak KızılayKart verildiği iddiaları doğru ancak kartın içindeki miktarın 930 TL olduğu iddiası yanlış. KızılayKart sahibi olan mültecilere aylık 120 tl yardım yapılıyor. KızılayKart, Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardım (SUY) programı kapsamında ihtiyaç sahibi sığınmacılara veriliyor.

Ayrıntılı analiz için : https://teyit.org/suriyeli-multecilere-icinde-930-tl-bulunan-yardim-karti-verildigi-iddiasi/

(DEVAM EDECEK)