Tarım ve Orman Bakanlığı, sigara ve tütün ürünleri üzerine yeni düzenlemeler getiriyor. Hazırlanan yönetmelik taslağına göre, sigara, puro, sigarillo ve nargilelik tütün gibi tütün mamüllerinin paketlerine üretim tarihi ve yerini belirten bir kodlama sistemi eklenecek. Bu adım, tüketicilere ürünler hakkında daha fazla bilgi sağlamayı amaçlıyor.

Yeni düzenlemeyle birlikte, tütün mamüllerinin perakende satış fiyatları da paketlerin üzerinde belirgin bir şekilde, siyah zemin üzerine beyaz yazı ile “… TL” formatında gösterilecek. Bu değişiklikler, tütün ürünlerinin şeffaflığını artırmayı ve tüketicilerin bilinçli seçim yapmalarını sağlamayı hedefliyor.

Türkiye, meyve üretiminde dünyada 4'üncü sırada Türkiye, meyve üretiminde dünyada 4'üncü sırada

Üretim ve ticareti daha da denetim altına almak için, Türkiye'de tütün mamulü üretimi yapan firmaların Üretim ve Faaliyet Uygunluk Belgesi alması zorunlu hale getiriliyor. Ayrıca, tütün ürünlerinin piyasaya arz edilmeden önce fiziksel ve kimyasal özelliklerinin yanı sıra, emisyon seviyelerinin de mevzuatta belirlenen standartlara uygun olup olmadığına dair analizler yapılacak.

“Tütün ürünlerinin Piyasaya Arz Uygunluk Belgesi başvurularında, ürünün fiziksel ve kimyasal özelliklerinin yanı sıra mevzuatta öngörülen emisyon seviyeleri de yer alacak.”

Yönetmelik, aynı zamanda kayıtdışı üretimle mücadeleye de odaklanıyor. Bu çerçevede, firmalara verilen sigara paketleme makinesi izinleri, ürün izleme sistemi kurulumu amacıyla Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'ne bildirilecek. Aynı marka adı altında piyasaya sürülecek tütün mamüllerinin, sadece tek bir üretici veya ithalatçı tarafından piyasaya arz edilmesi sağlanacak.

Kaynak: Haber Merkezi