Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin kütüphanelerinde saklanan edebi bir hazine... Sezai Karakoç'un unutulmaz "Mona Roza" şiiri, ilk yayımlandığı "Mülkiye" dergisiyle 72 yıl sonra bile mezun olduğu okulda edebiyatseverlerin kalplerini fethetmeye devam ediyor.

Genç Gazete Mona Roza Sezai Karakoç (6)

Mona Roza'nın Ebedi Yolculuğu

1952'den Bugüne Bir Şiirin Serüveni

Genç Gazete Mona Roza Sezai Karakoç (3)-1

Sezai Karakoç'un 19 yaşında, Mülkiye Mektebi'nde öğrenciyken kaleme aldığı Mona Roza, genç şairin aynı okulda okuyan  Muazzez Akkaya'ya olan duygularını dile getirir. Şiir, okulun öğrenci ve öğretmenleri tarafından çıkarılan "Mülkiye" dergisinde 1952 yılında yayımlanır ve derginin bu özel nüshası, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde büyük bir titizlikle muhafaza edilir.

Genç Gazete Mona Roza Sezai Karakoç (1)

Gelecek Nesillere İlham Veren Miras

Şiirin yayımlandığı dergi nüshası, yıllar boyunca fakültenin kütüphanesinde korunarak, gelecek nesillerin de bu tarihi dokudan ilham almasını sağlar. Üniversite, eserin kaybolmaması ve daha geniş kitlelere ulaşması adına derginin çoğaltılmasını sağlayarak, edebiyat ve tarih tutkunlarına nadir bir hazine sunuyor.

Genç Gazete Mona Roza Sezai Karakoç (3)

Bakan Ersoy, Yunan mevkidaşı ile "Romeo ve Juliet" oyununu izledi Bakan Ersoy, Yunan mevkidaşı ile "Romeo ve Juliet" oyununu izledi

"Sanatın ve Edebiyatın Mektebi": Siyasal Bilgiler Fakültesi

"Aslında bir şiir serisi, 3 sayıda peş peşe yayınlanmış. Bu şiir ilk defa Mülkiye dergisinde yayımlandı ve orijinali fakültemizde duruyor. Bunu taşıyor olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Burada sadece yönetmeyi, idare etmeyi, diplomasiyi öğretmiyoruz. Biz öğrencilerimizin sanatı takip etmeleri, sanattan zevk almaları konusundan da tarihsel geleneğe sahibiz. Bu geleneği Mülkiye Mecmuasında görüyoruz."
Genç Gazete Mona Roza Sezai Karakoç (4)

Çelik,  Karakoç'un adına Mona Roza şiirini yazdığı 94 yaşındaki Muazzez Akkaya'nın yıllar sonra mezun olduğu fakülteyi ziyaretinde tanıştıklarını söyleyerek:

"Geçen yıl, dekanlıktayken Mona Roza'nın geldiği söylendi, benim kendisine ilk tepkim 'Mona Roza siz misiniz?' olmuştu. Hayatımda çok mutlu oluğum zamanlardan biriydi. O an zihnimden geçen düşünce 'Keşke Sezai de, Cemal de burada olsaydı, birlikte sohbet etseydik' oldu. Okulun her köşesini gezdi, çok hüzünlendi. Çok mutlu şekilde okuldan ayrıldı, o mutluluğunu gördüm."

Genç Gazete Mona Roza Sezai Karakoç (2)-1

- Mülkiye Mektebi mezunu Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Çelik

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Sezai Karakoç ve Cemal Süreya gibi birçok değerli şair ve edebiyatçıyı mezun etmiştir. 

Genç Gazete Mona Roza Sezai Karakoç (5)

Mona Roza'nın Yankıları

Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin dekanı Prof. Dr. Orhan Çelik, öğrencilik yıllarında şiir saatleri düzenlediklerini ve gecelerin genellikle Mona Roza şiiriyle son bulduğunu anlatır. Bu gelenek, fakültenin edebi mirasının canlı tutulduğunun bir göstergesidir.

Genç Gazete Mona Roza Sezai Karakoç (1)-1

Editör: AYHAN BAYRAKTAR