Oruç ve İmsak Vaktinin Anlamı

İmsak Arapça tutmak anlamında bir kelime. Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına geliyor.

İmsak: fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır.

Halk dilinde İmsak, Ramazan ayında orucun başladığı vakti gösterir.

İmsak ile başlayan Oruç, sabahın ilk ışıklarının belirmesiyle, akşamın serinliğine kadar süren özel bir zaman dilimidir.

"(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar orucu tamamlayın." (Bakara, 2/187) ayeti ile orucun başlangıç ve bitiş zamanları açıkça belirtilmiştir.

Genç Gazete Yemin Edilen 10 Gece Mübarek Geceler Kandil Cami Kabe Medine (14)

İlahi çekim yasası nedir? İnancın ve duanın gücünü kullanmayı öğrenin! İlahi çekim yasası nedir? İnancın ve duanın gücünü kullanmayı öğrenin!

İmsak; Orucun Başlangıcı

İmsak vakti, oruca niyetlenmenin ve manevi bir disipline girişin simgesidir. Bu vakit, aynı zamanda gece ile gündüzün, karanlık ile aydınlığın, iftar ile orucun birbirinden ayrıldığı sınırdır.

İmsakiye Ramazan ayına özel takvimdir. Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini gösterir.

İmsak, aynı zamanda gecenin sona erdiğini, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiğini gösteren vakittir.

Genç Gazete Cuma Namazının Önemi Nedir, Cuma Namazı Nasıl Kılınır Camii Mescid (1)

Ramazan ayında imsak  ezanın okunmasıyla başlar. Peki, ezan okunurken su içilir mi? Kurulun açıklamasına göre,

Ezanın başlaması ile birlikte yemek ve içmek terk edilmelidir; ancak ezan okunurken ağızda bulunan lokmanın yutulmasında, suyun içilmesinde bir sakınca yoktur.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR