Bu özel ayda hangi ibadetler yapılmalı, hangi dualar edilmeli? İşte, Şaban ayının faziletleri ve yapılması gerekenler hakkında her şey bu yazımızda.

Şaban Ayının Önemi ve Oruç Tutma Sünneti

Şaban Ayı Ne Zaman Başlıyor?

 Şaban ayı, 10 Şubat'ı 11 Şubat'a bağlayan gece başladı. Bu ay, mübarek üç ayların ikincisi olup, Ramazan ayının da müjdecisidir.

Genç Gazete Şaban Ayı (2)

Şaban Ayında Oruç Tutmanın Önemi

Hz. Peygamber (s.a.s.) "Allah’ım! Receb ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır." diye dua etmiştir.

Hz. Muhammed (s.a.s.), Receb ve Şaban aylarında diğer aylara nazaran daha fazla nafile oruç tutmuştur.

Ancak, bu aylarda aralıksız oruç tutmanın dinî bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Kişiler, kendi sağlık ve güç durumlarına göre diledikleri kadar nafile oruç tutabilirler.

Özellikle Pazartesi ve Perşembe günleri oruçları sünnet olduğu için tavsiye edilmiştir.

Daha çok oruç tutmak isteyenler için de Hz. Davut (a.s) peygamberin orucu Peygamberimiz (s.a.v) tarafından tavsiye edilmiştir. Bu oruca göre bir gün oruç tutulur, bir gün ara verilir sonra tekrar oruç tutulur. Şaban ayı boyunca böyle devam edilir.

kuba-mescidi (2)

Şaban Ayında Yapılması Gerekenler

Şaban ayında namazlarını kılmak, Kuran-ı Kerim okumak, tesbih çekmek, dualar etmek, sadaka vermek, iyilik yapmak, akraba ve mezarlık ziyaretleri bu ayın manevi atmosferini en güzel şekilde yaşamanın yollarından bazılarıdır.

Genç Gazete İslami Rüya Tabirleri Rüyada Cami Mescid Görmek (4)

Şaban Ayının Faziletleri

Amellerin Yükseldiği Ay

“Bu öyle bir aydır ki, ameller, Âlemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. Bu nedenle Ben de oruçlu iken amellerimin yükseltilmesini severim.” - Hz. Peygamber (s.a.v.)

Şaban ayı, amellerin Allah'a yükseldiği, dolayısıyla ibadet ve taatın faziletiyle dolu bir zaman dilimidir.

mescid- aksa

Berat Gecesi ve Önemi

Şaban ayının 15. gecesi idrak edilen Berat Gecesi, Allah'ın kullarına rahmet ve mağfiretini bolca sunduğu mübarek bir zamandır. Bu gecede yapılan ibadetler, dualar ve tevbe, müminler için büyük bir fırsattır.

Bu konudaki hadis-i şerifler şöyledir:

"Allah Teâlâ Şaban'ın on beşinci geresi (Berâet gecesi) tecelli eder ve ana-babaya asi olanlarla Allah'a ortak koşanlar dışında bütün kullarını bağışlar."(İbn Mace, İkametü's-Salât, 191; Tirmizî, Savm, 38).

“Şu beş gecede yapılan dualar kabul edilir, geri çevrilmez. Regaip Gecesi, Şaban ayının on beşinci gecesi, Cuma geceleri, Ramazan Bayramı gecesi ve Kurban Bayramı gecesi” (İbn-i Asâkir; Muhtar’ul- Ehadis. H.568).

"Şüphesiz ki Allah ve melekleri o peygambere çok salat ederler. Ey iman edenler, siz de ona salat edin tamin bir teslimiyette de selam verin." (Ahzab; 56) ayeti celilesi de Şa'ban ayında nazil olmuştur.

"Şaban ayının yarısı on beşinci gecesi olunca, o geceyi ibadetle, gündüzünü oruçla geçiriniz. Çünkü Cenâb-ı Allah’ın rahmeti o gece güneşin batmasıyla dünya semasına tecelli eder ve şöyle nida eder: “Bağışlanmak, af dileyen yok mu? Onu affedeyim, günahlarını bağışlayayım. Rızık isteyen yok mu? Ona rızık vereyim. Şifa dileyen yok mu? Ona şifâ vereyim. Bir derde müptela olan yok mu? Derdine deva vereyim”. Bu hal güneş doğuncaya kadar devam eder.”İbn Mace.İkame.191.et-Tergîb ve't-Terhib, II,473).

Mescid Mescit Cami (4)

Şaban ayı, İslam inancında büyük bir öneme sahip olup, manevi hazırlık ve arınma dönemi olarak kabul edilir. Bu kutsal ayda yapılacak olan ibadetler ve tutulacak oruçlar, Ramazan ayına hazırlığın bir parçasıdır.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR