Rusya’da akşam saatlerinden itibaren Wagner krizi yaşanmaya devam ediyor. Uzun süredir devam eden Ukrayna-Rusya savaşında aktif görev alan gruplardan biri olan Wagner’in kurucusu Rusya’da gündeme bomba gibi düşen bir açıklamada bulundu.

RUSYA’DA DARBE Mİ OLUYOR?

Wagner Kurucusu Yevgeny Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'a suçlamalarda bulunarak, "Binlerce Rus askerinin hayatını mahveden ve adamlarımızı yok edenler cezalandırılacak" ifadelerini kullandı. Bu açıklama doğrudan Rus ordusuna ve Putin’e bir tehdit olarak yorumlandı. Olası iç çatışmada Rusya hem içerde büyük bir sorun yaşayacak hem de devam eden Ukrayna savaşında planının dışına çıkmak zorunda kalacak. CNN TÜRK ekranlarında durumu yorumlayan Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Coşkun Başbuğ "bana göre bu bir darbe girişimidir" ifadelerini kullandı.

O Firma Boykot Sebebiyle 100'den Fazla Mağazasını Kapattı O Firma Boykot Sebebiyle 100'den Fazla Mağazasını Kapattı

PUTİN'DEN İLK AÇIKLAMA 

Kremlin’den yapılan duyuruda Putin’in konuya ilişkin bir açıklama yapacağı ifade edilmişti. Hem Rusya hem dünya şimdi Putin’in yaptığı açıklamalara kilitlendi. Putin "İsyan yoluna gidenler cezalandırılacak, hesap verecekler" ifadesini kullandı. Silahlı kuvvetlere gereken talimatların verildiğini belirten Putin, "elimden gelen her şeyi yaparak ülkemizi koruyacağım" dedi. Putin açıklamalarının devamında Vatan hainliğiyle karşı karşıyayız, birliğimizi bölecek eylemlerden vazgeçin, Rusya'nın başkomutanı olarak gerekeni yapacağım, askerlerimiz halkımızın güvenliği için mücadele edecek." ifadelerine yer verdi. Prigojin ise Putin'e "beni hain ilan ederek büyük bir hata yaptı" yanıtını verirken "teslim olmak niyetinde değiliz" dedi.

Haber devam ediyor

SICAK ÇATIŞMA BAŞLADI

Wagner'in girdiği bölgelerde sıcak çatışma resmen başladı. Voronej Valisi bölgede askeri operasyonların başladığını duyurdu. Voronej, Wagner'in en güçlü olduğu Rostov'a oldukça yakın bir konumda yer alıyor.

PRİGOJİN'DEN TEHDİT GİBİ AÇIKLAMALAR

Prigojin yaptığı açıklamada "Adamlarımız Ukrayna sınırlarını geçerek Rusya topraklarına girdi. Rostov'daki askeri alanlar Wagner kontrolü altında" ifadelerini kullandı. Öte yandan Rusya, Moskova'da terörle mücadele operasyonu ilan etti. Bu operasyonun doğrudan Wagner'e yönelik olduğu iddiaları var. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan bilgilendirmede ise  "Prigojin'in provokasyonundan faydalanan Kiev, Bahmut yönünde saldırıya geçti." denildi.

resized_eeae2-363bd75720220225t101921z1583265253rc2wqrz6o

ABD'DEN RUSYA AÇIKLAMASI

Beyaz Saray da "durumu takip ediyoruz, müttefiklerimizle istişaredeyiz" şeklinde kısa bir açıklama yaptı.

WAGNER NEDİR, KİMDİR?

PMC Wagner olarak da bilinen Wagner Grubu, bir Rus paramiliter örgütüdür. Çeşitli şekillerde özel bir askeri şirket, bir paralı asker ağı veya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in fiili bir özel ordusu olarak tanımlanıyor.

Editör: Fırat Çelik