MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin grup toplantısında HEDEP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nu hedef göstermesi sonrasında birçok kişi, bu ismi daha yakından tanımak istedi. Peki, Ömer Faruk Gergerlioğlu kimdir? Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu kaç yaşında, nereli? İşte, Gergerlioğlu'nun hayatı ve siyasi kariyerinin detayları.

"Cumhuriyetin 100. Yılına Özel Basılan 5 TL Madeni Para Heyecanla Karşılanıyor!" "Cumhuriyetin 100. Yılına Özel Basılan 5 TL Madeni Para Heyecanla Karşılanıyor!"

Ömer Faruk Gergerlioğlu Kimdir?

Ömer Faruk Gergerlioğlu, 2 Kasım 1965 tarihinde Şanlıurfa kökenli bir ailede Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bursa'da tamamladıktan sonra Bursa İmam Hatip Lisesi'nden mezun oldu ve ardından Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenim gördü. Sağlık sektöründe çeşitli sağlık ocaklarında çalıştıktan sonra TUS sınavını kazanarak Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uzmanlık eğitimine başladı. Beş yıllık uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra İzmit Seka Devlet Hastanesi'nde uzman doktor olarak görev yaptı.

Gergerlioğlu, sivil toplum kuruluşları ve platformlarda da aktif rol aldı. İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) bünyesinde çalıştı ve 2003 yılında Kocaeli şube başkanı oldu. 2007-2009 yılları arasında MAZLUMDER'in genel başkanlığını üstlendi. Bu dönemde insan hakları ve siyaset konularında yazılar yazarak medya platformlarında yer aldı.

2011 Türkiye genel seçimlerinde AKP'den Kocaeli milletvekili aday adayı oldu, ancak aday olarak seçilemedi ve Seka Devlet Hastanesi'ndeki görevine döndü. Özellikle sosyal medya paylaşımları nedeniyle Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı ve hapis cezası aldı.

2018 Türkiye genel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) 27. dönem Kocaeli milletvekili seçildi. TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nda görev aldı ve cezaevlerinde uygulandığı iddia edilen "Çıplak Arama" konusunu gündeme taşıdı. Ancak, 679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile devlet memurluğundan ihraç edildi ve milletvekilliği düşürüldü.

Anayasa Mahkemesi'nin 1 Temmuz 2021 tarihli kararıyla seçilme ve siyaset yapma hakkının ihlal edildiğine karar verilmesiyle Gergerlioğlu, 16 Temmuz 2021 tarihinde yeniden milletvekili oldu. 14 Mayıs 2023 genel seçimlerinde Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi listesinden 28. dönem Kocaeli milletvekili seçilerek TBMM'ye girdi.