Trabzon'da, Karadeniz Bölgesi'nin geleneksel kutlamalarının gölgesinde, yorgun mermi tehlikesi her geçen gün artıyor. 8 yıl içinde 5 kişinin ölümüne, 96 kişinin yaralanmasına sebep olan bu tehlike, vatandaşları ve yetkilileri endişelendiriyor. Bu haber, Trabzon'da yaşanan yorgun mermi vakalarını ve bu tehlikenin ardında yatan gerçekleri detaylı bir şekilde ele alıyor.

Genç Gazete O Şehirde Yorgun Mermi Can Almaya Devam Ediyor! 8 Yılda 5 Can Gitti, 96 Yaralı (3)

Trabzon'da Yükselen Tehlike: Yorgun Mermi

Yorgun Mermi: Ölüm Saçan Kutlamalar

Trabzon ve çevresinde, kutlamalar sırasında havaya ateş açılması, birçok masum insanın hayatını tehlikeye atıyor. Son 8 yılda 5 kişi bu sebeple hayatını kaybetti, 96 kişi yaralandı. Özellikle kırsal kesimlerde yaşanan bu olaylar, Türkiye'deki yorgun mermi vakalarında Trabzon'u ön sıralara taşıyor.

Kütahya'da son üç yılda polis tarafından yakalanan şahısların rakamları açıklandı Kütahya'da son üç yılda polis tarafından yakalanan şahısların rakamları açıklandı

Genç Gazete O Şehirde Yorgun Mermi Can Almaya Devam Ediyor! 8 Yılda 5 Can Gitti, 96 Yaralı (1)

Failler Hala Serbest: Adalet Arayışı

Yorgun mermi kurbanlarının aileleri, faillerin bir türlü yakalanamamasından dolayı adalet arayışı içindeler. Yapılan balistik incelemeler çoğu zaman sonuçsuz kalırken, nadiren birkaç faile ulaşılabiliyor. Bu durum, yorgun mermi tehlikesinin caydırıcılığını azaltarak, yeni vakaların önünü açıyor.

Genç Gazete O Şehirde Yorgun Mermi Can Almaya Devam Ediyor! 8 Yılda 5 Can Gitti, 96 Yaralı (5)

Her An Her Yerde: Tehlikenin Boyutları

Sakarya’dan 2016 yılı Haziran ayında memleketi Trabzon’a tatile gelen 15 yaşındaki lise öğrencisi Feyzanur Keleş ve 2019 yılı Ağustos ayında Tonya ilçesi Şarlı Yaylası’nda gezintiye çıkan Sabri Baştan'ın (86) hayatlarına son veren yorgun mermi 2021 yılında ise İstanbul'dan dedesini görmek için Trabzon'a gelen 15 yaşındaki Emir Yuşa Atıcı’nın hayatını kaybetmesine neden oldu. 2023 yılında da Trabzon'un Ortahisar ilçesine bağlı Çukurçayır mahallesinde 10 Haziran günü bir sitenin parkında 9 yaşındaki Kerem Can Özdemir ve 4 Aralık’ta ise Trabzon'un Şalpazarı ilçesinde bahçede başına yorgun mermi isabet eden Perihan Dikbaş (58) yorgun merminin son kurbanları oldu.

Trabzon’da yaşanan son birkaç yorgun mermi vakası, tehlikenin her an her yerde olabileceğini gözler önüne seriyor. Şehir merkezleri, yaylalar, hatta evler bile güvende değil. Asiye İnce ve Mustafa Mandıralı gibi masum vatandaşlar, günlük hayatlarını sürdürürken bu tehlikenin kurbanı oluyor.

29 Temmuz tarihinde annesiyle yolda yürürken göğsüne yorgun mermi isabet eden Alperen Yavuz’un (9) yaralanmasının ardından harekete geçen güvenlik güçleri tarafından yapılan çalışmada küçük çocuğun yaralanmasına neden merminin kuş uçumu bin 204 metre mesafedeki bir düğünden geldiği belirlendi. Güvenlik güçleri tarafından atış bölgesinde bulunan 16 şahıstan atış artığı tespiti için svap alınırken, atış yaptığı tespit edilen 2 kişinin silahlarına balistik inceleme için Cumhuriyet Savcısının talimatı ile el konuldu.  Balistik incelemesinde merminin H.Ş. isimli bir kişinin silahından ateşlendiği belirlenmesinin ardından gözaltına alındı. Mahkemeye sevk edilen kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Trabzon’un Ortahisar ilçesinde 9 Nisan 2016 tarihinde Mustafa Mandıralı (22) isimli inşaat işçisi işe giderken otobüs durağı yakınında nereden ve kim tarafından atıldığı belli olmayan ve "Yorgun mermi" diye tabir edilen merminin hedefi oldu. Merminin başına isabet etmesi sonucu Mandıralı ağır yaralandı.

  Trabzon’un Tonya ilçesinin Karaağaç Mahallesi yakınlarındaki Hırsafa Yaylası’nda 2022 yılının Kasım ayında ot biçen Asiye İnce (59), sol omuz bölgesinden giren yorgun mermi ile yaralandı. Hastanede tedavi altına alınan İnce mermi çekirdeği ameliyatla çıkartılması sonucu sağlığına kavuştu.

  2021-2022 Süper Lig'in sezonunun 23. haftasında Trabzonspor, deplasmanda Galatasaray'ı 2-1 mağlup etmesinin ardından Trabzon’da galibiyeti kutlamak isteyen bir kişinin havaya attığı silahından çıkan mermi trafik ışıklarında bekleyen bir aracın tavanına isabet etti. Nereden atıldığı tespit edilemeyen yorgun mermi aracın tavanında maddi hasara neden olurken araçta bulunan iki kişi ölümden döndü.

Genç Gazete O Şehirde Yorgun Mermi Can Almaya Devam Ediyor! 8 Yılda 5 Can Gitti, 96 Yaralı (2)

Yetkililerden Uyarılar ve Çözüm Önerileri

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ve güvenlik güçleri, yorgun mermi vakaları konusunda ciddi uyarılarda bulunuyor. 'Mutluluğa kurşun sıkmayalım' sloganıyla yürütülen projeler ve bilinçlendirme çalışmaları, bu tehlikeyi azaltma yolunda atılmış önemli adımlar. Ancak, toplumsal farkındalık ve sıkı yasal düzenlemeler olmadan bu tehlikenin önüne geçmek zor görünüyor.

Genç Gazete O Şehirde Yorgun Mermi Can Almaya Devam Ediyor! 8 Yılda 5 Can Gitti, 96 Yaralı (6)

Yorgun mermi tehlikesi, Trabzon ve genel olarak Türkiye için ciddi bir sorun. Toplumsal farkındalığın artırılması, yasal düzenlemelerin sıkılaştırılması ve etkin bir yargı sistemi, bu tehlikenin önüne geçmek için elzem. Vatandaşların ve yetkililerin iş birliği ile bu ölümcül geleneğin son bulması umuduyla...

Editör: Özkan Duran