Zam geliyor! Milyonlarca vatandaşın geliri artacak. Asgari ücretli, memur ve emeklilere enflasyonun üzerinde zam ve emekliye refah payı verilmesi için düğmeye basıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 7500 lira üzerinde emekli aylığı alan 6 milyon emeklinin aylığına refah payı eklenmesi için harekete geçti. En düşük emekli aylığının 7500 liraya çıkarılmasıyla bunun üzerinde aylık alanlar arasındaki makas yapılan zamla kapatılacak. İşte emekli, asgari ücretli ve memurlara yapılacak zam ile ilgili son dakika gelişmesinin detayları...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, milyonların gelirini artıracak çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Buna göre, Temmuz ayında emekliler, kamu çalışanlarının tamamını kapsayan düzenleme yapılacak.

Bakan Bilgin'in ifadesiyle "Aşağıdakiler yukarıya, yukarıdakiler biraz daha yukarıya" taşınacak.

Magnum dondurmaları neden toplatıyor? Magnum dondurmaları neden toplatıyor?

En düşük emekli aylığının 7500 liraya çıkarılmasının ardından uzun yıllar prim ödeyip aylığı aynı seviyede kalan emekliler bu duruma tepki göstermişti.

Yapılacak düzenlemeyle 7500 liranın üzerinde aylığı olanlara da enflasyon zammı dışında refah payı yoluyla ekstra artış sağlanacak.

AKADEMİSYENLERİN MAAŞI ARTACAK

Kamuda çalışan doktor, sağlık çalışanlarının ardından üniversitelerde görevli akademisyenlerin maaşlarının da yükselmesi için çalışma yapıldı.

Bakan Bilgin, uzman doktor maaşının 58 bin liraya çıktığını belirterek, "Akademik personelin maaşları yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Bunu düzenleyeceğiz. Akademik hayata ayrı çalışma yaptık. Akademik hayatla ilgili kapsamlı düzenlemeyi Temmuz'da yapacağımız çalışma var" açıklamasını yaptı.

TAŞERON İŞÇİ, ESNAF, ÇİFTÇİNİN DE YÜZÜ GÜLECEK

Taşeron işçilerin kadroya alınması çalışmasını tamamladıklarını belirten Bakan Bilgin, düzenlemeyi Meclis açılır açılmaz yapacaklarını söyledi.

Esnaf, çiftçi, küçük tüccar, mikro işletmelerin prim gün sayısını düşürmeye yönelik çalışma da tamamlandı.

Meclis açılır açılmaz yapılacak düzenlemeyle yanında az kişi çalışanların prim gün sayıları diğer sigortalılarla aynı olacak. Sosyal sigortası olmayan çiftçi kalmayacak.

1 MİLYON EYT'Lİ İLK AYLIĞI ALDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, EYT kapsamında müracaat edenlerin sayısının 1 milyon 700 bin olduğunu, 1 milyon kişinin ilk aylığını aldığını söyledi.

Mayısta EYT'lilerin tamamı aylığını almış olacak. İşlemleri gecikenler aylıklarını birikmiş olarak alacak.

Bakan Bilgin, "Bir kısmının prim gün sayısı eksik, diğer şartları tutmuyor. Hızlı bir şekilde cevap veriyoruz. Aylığını alamayanların kaybı yok. Hak etme günlerine göre, prim gün sayıları doldurma sayılarına göre her gün işlem yapılıyor. Ayda yaklaşık 30 bin kişiye emeklilik bağlanıyordu. Şimdi biz bu rakamı 120 bine 130 bine çıkardık. Gecikenler endişe etmiyorlar, çünkü birikmiş olarak alacaklar" dedi.

Bakan Bilgin, EYT kapsamında staj mağduru diye bir kavramın söz konusu olmadığını belirterek, "Stajyerlik bir eğitim süreci, mağduriyet söz konusu değil" diye konuştu.

TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR

Kamuda 700 bini aşkın işçinin merakla beklediği toplu sözleşme süreci devam ediyor. Bakan Bilgin, kamuda yapılan oransal artışların özel sektöre de öncülük ettiğini belirterek, "Bir oransal artış yapacağız. Asgari ücretle olan işçilerin 12 bin veya 12 bin 500'e çekilmesi.

Onların talep ettiği bir rakam var onların üzerinde. Toplu sözleşmeleri Kamu İşveren Sendikaları yapıyor. Ben orada devletin temsilcisiyim.

Nihai kararı sendikalarımızla oturup çıkartacağız. Kamuda çalışanlarımızın alacağı ücret seviyeleri önemli çünkü kamu sektörü emekçileri özel sektöre de öncülük ediyorlar. Kamu çalışanları yani memurlar bundan olumsuz etkilenmiyor" dedi.

Mevcut 8.506 TL asgari ücret üzerinde işveren sigorta primi yüzde 20,5 ile 2.051,64 TL olarak uygulanıyor. Düzenleme yürürlüğe girince bu miktar işçinin cebine girecek. Yeni asgari ücret ile de bu tutar yeniden artacak.