Namazın vakti çıkmadan son anda namaz kılsak, o anda da ezan okunsa yani yeni namazın vakti girse, bu durum geç kıldığımız namazın geçerliliğini etkiler mi? İşte farklı mezheplerin ve âlimlerin görüşleri.

Gençgazete Namaz Kılmak Salat Pray Dua Secde (10)

Namaz Vakti Çıkarsa O an Kılınan Namaz Ne Olur?

Namaz, belirli vakitlerde kılınması gereken bir ibadet olduğundan, namazın vakti çıkmadan tamamlanması gerekir.

Ancak, vakit çıkmadan önce kılınan namazın geçerliliği hakkında farklı görüşler bulunmaktadır.

Öğrenciler ve Çocuklar İçin Ramazan Günlüğü, Ramazan Takvimi, Ramazan Yazıları | 18 Mart 2025 Salı Öğrenciler ve Çocuklar İçin Ramazan Günlüğü, Ramazan Takvimi, Ramazan Yazıları | 18 Mart 2025 Salı

Gençgazete Namaz Kılmak Salat Pray Dua Secde (6)

Sabah Namazı İçin İhtilaflı Görüşler Var

Sabah namazı, vakit konusunda diğer namazlardan farklı bir yere sahiptir. Güneşin doğmasıyla birlikte sabah namazının vakti geçmiş olur.  

İmam Ebû Hanîfe’nin görüşüne göre, sabah namazının vakti geçmeden kılınması gerekir. Vakit geçtiği an henüz sabah namazının farzı tamamlanmamışsa, İmam Ebû Hanîfe, sabah namazının vakti bitmeden kılınan rekâtların geçersiz olduğunu söyler.

Ancak, diğer bazı âlimler, özellikle İmam Ebû Yûsuf ve İmam Muhammed, sabah namazı için farklı bir görüş benimsemişlerdir. Onlara göre, sabah namazı kılınırken son oturuşta teşehhüd miktarı kadar oturulmuşsa, namaz geçerli kabul edilir.

Gencgazete Bursa'da Şehadet Camii (3)

Sabah Namazı İhtilafı: Sabah namazında güneş doğarken namaz kılmanın mekruh olduğu hadislere dayanarak Hanefi mezhebinde güneş doğmasının kılınmakta olan namazı bozacağı görüşü benimsenmiştir.

Ancak diğer mezhepler, Hz. Peygamber'in bir hadisine dayanarak namazın tamamlanabileceği görüşündedir.

Diğer Namazlar: Sabah namazı dışında diğer namazlarda ise genel olarak âlimler, vaktin çıkmasının kılınmakta olan namazı bozmayacağı konusunda görüş birliği içindedirler.

Gençgazete Namaz Kılmak Salat Pray Dua Secde (7)

Diğer Mezheplerin Görüşü

Diğer mezhepler, sabah namazının bir rekâtı kılındıktan sonra güneş doğarsa ya da ikindi namazının bir rekâtı kılındıktan sonra güneş batarsa, kılınan namazın tamamlanabileceğini belirtirler.

Bu görüş, Hz. Peygamber’in (s.a.s.) "Bir rekât sabah namazından kılındıktan sonra güneş doğarsa, o namaz geçerli olur" şeklindeki hadisine dayanmaktadır.

İbnü’l-Hümâm ve Kâsânî gibi âlimler, bu hadise dayanarak, vakit çıkarken kılınan namazın bozulmadığını, geçerli olduğunu ifade ederler.

Bu durumda, sabah namazının vakti bitmeden kılınması zorunlu olsa da, vakit geçtikten sonra kılınan bir rekât bile namazın tamamlanmasına engel olmayacaktır.

Gençgazete Namaz Kılmak Salat Pray Dua Secde (8)

Din İşleri Yüksek Kurulu Kararı

Din İşleri Yüksek Kurulu bu konuda şu açıklamayı yapmıştır:

"Sabah ve cuma namazı dışında namaz kılarken vaktin çıkmasının o namazı bozmayacağı konusunda âlimler görüş birliği içindedir. Sabah namazında ise güneş doğarken namaz kılmayı nehy eden hadislere dayanan İmam Ebû Hanîfe, güneşin doğmasının kılınmakta olan namazı bozacağını söylemiştir. Bunun yanında İmam Ebû Yûsuf ve Muhammed son oturuşta teşehhüd miktarı oturulmuşsa namazın bozulmayacağını ifade etmişlerdir. Buna göre sabah namazında ihtilaf bulunmakla birlikte bir vaktin namazı kılınırken diğer vaktin girmesi ile kılınmakta olan namaz bozulmaz."

Gençgazete Namaz Kılmak Salat Pray Dua Secde (2)

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!

Kaynak: www.kurul.diyanet.gov.tr